Presidència sueca

Von der Leyen insta a mantenir la pressió sobre Rússia

  • La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, anuncia una reunió del a principis de febrer Col·legi de Comissaris a Kíiv

  • El primer ministre suec, Ulf Kristersson, adverteix que «la victòria d’Ucraïna en la guerra és existencial per a Europa»

Von der Leyen insta a mantenir la pressió sobre Rússia

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Necessitem seguir augmentant la pressió sobre Rússia i continuarem, per descomptat, amb el nostre suport infrangible a Ucraïna», ha reivindicat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aquest divendres durant la roda de premsa que ha posat colofó al tradicional viatge d’inici de la presidència rotatòria semestral de la Unió Europea, que l’1 de gener va assumir Suècia. Un comentari que ha rebut ple suport del país nòrdic, que liderarà la UE amb el lema ‘Una Europa més verda, segura i lliure’. El seu primer ministre, Ulf Kristersson, ha deixat clar que Ucraïna serà la seva principal prioritat en els pròxims sis mesos perquè la victòria de Kíiv en la guerra «és existencial per a Europa».

Kristersson ha defensat la necessitat de continuar recolzant Ucraïna des del punt de vista militar, polític, econòmic i humanitari i, sobretot, de mantenir la unitat i evitar les divisions entre els Vint-i-set, com pretén Rússia. «No hi ha una altra missió més important per a la presidència sueca. El destí d’Ucraïna és també el destí d’Europa», ha recordat des de Kiruna, una ciutat situada per sobre del cercle polar, després de la visita del Col·legi de Comissaris. Una cita que marca l’inici de la presidència, que a més d’Ucraïna tindrà com a prioritats la transició verda i l’Estat de dret.

«Des de 1945 aquesta regió ha sigut un lloc de coexistència pacífica entre l’OTAN i la Unió Soviètica i després la Federació Russa, un ordre pacífic que el règim de Putin sembla voler destruir ara però el defensarem aquí, a Ucraïna i on sigui», ha dit recalcant la unitat europea com el principal actiu de la UE. Un missatge compartit per Von der Leyen, que ha anunciat que el Col·legi de Comissaris es desplaçarà a principis de febrer a Kíiv per reunir-se amb membres del Govern que dirigeix Volodímir Zelenski. Von der Leyen no ha precisat data tot i que el 3 de febrer està prevista una cimera UE-Ucraïna de dirigents europeus –amb els presidents de les institucions europees– que tindrà lloc a Kíiv.

18.000 milions per a Kíiv

Notícies relacionades

Segons ha explicat l’alemanya, la idea és que hi participin entre 10 i 15 comissaris i abordar els 18-20 expedients que tenen oberts. «Serà un molt bon moment per aprofundir i intensificar els diferents temes que són a la nostra agenda», ha dit. El suport de la UE a Ucraïna és total. No en va els Vint-i-set han aprovat un paquet d’assistència financera perquè Kíiv faci front a les seves despeses corrents i necessitats de 18.000 milions d’euros, el més gran de la història a un país veí, i aquest mes de gener se’n farà el primer desemborsament. 

El que no avança tan ràpid com li agradaria a Kíiv és el procés d’adhesió. Un procés que, segons ha recalcat Von der Leyen, té els seus temps, en què s’ha d’avançar «pas a pas». Un assumpte en el qual la pròxima gran etapa no arribarà fins a la tardor quan la Comissió Europea presenti el seu informe anual sobre l’ampliació amb l’avaluació dels avanços fets l’últim any. «Per a nosaltres és important progressar i accelerar perquè a la tardor l’informe d’ampliació ho reflecteixi i porti a decisions interessants del Consell», s’ha limitat a assenyalar. «Hi ha acord perquè hi hagi un informe oral a la primavera per veure com avancen les coses [ ]. Les coses van en l’ordre correcte», s’ha sumat Kristersson.