La invasió russa

Zelenski acusa Putin d’utilitzar la treva per Nadal per a la seva estratègia militar

«Ara volen utilitzar el Nadal com a tapadora per aturar, almenys breument, l’avanç dels nostres homes al Donbass», afirma el president ucraïnès

Zelenski acusa Putin d’utilitzar la treva per Nadal per a la seva estratègia militar
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha acusat el seu homòleg rus, Vladímir Putin, d’utilitzar com a estratègia militar la treva anunciada pel Kremlin amb motiu del Nadal ortodox. «Els que van continuar el terror contra el nostre país i van enviar tota aquesta gent seva a l’escorxador, rebutjant les nostres ofertes per aturar l’agressió russa, certament no valoren la vida i definitivament no busquen la pau», ha declarat Zelenski durant el seu missatge vespertí dirigit als ucraïnesos

«Ara volen utilitzar el Nadal com a tapadora per aturar, almenys breument, l’avanç dels nostres homes al Donbass i acostar equips, municions i homes mobilitzats a les nostres posicions», ha recriminat.  En aquest sentit, el mandatari ucraïnès ha assenyalat que «tothom sap com el Kremlin aprofita els descansos de la guerra per continuar amb ímpetu renovat».

 Així, ha reiterat que la guerra acabarà quan els seus soldats abandonin el país o quan les tropes ucraïneses «els facin fora», ja que «la gent és torturada, electrocutada, violada [...] cada dia mentre els seus soldats són a territori [ucraïnès]».  Zelenski «ha volgut recordar als ciutadans russos» que les propostes de pau ucraïneses «sembla» que «no han sigut escoltades pels dirigents del seu país».

Fórmules de pau

En aquesta línia, ha destacat que el 15 de novembre –quan el nombre de soldats russos morts era de 82.000– Kíiv va proposar la retirada de les tropes del territori ucraïnès, com a «mesura garantida i fiable de cessar el foc, les baixes i la guerra».

 Posteriorment, el 12 de desembre, Zelenski va enviar una fórmula de pau a Putin per retirar les tropes el dia de Nadal: «Ja aquell dia el nombre de soldats russos morts era de gairebé 95.000», ha remarcat, mentre ha confirmat que en el dia d’avui gairebé 110.000 militars de les tropes russes han mort a la guerra.

 Després d’això, el dirigent ucraïnès ha assegurat que «Rússia no podrà ocultar en silenci els seus preparatius per a una nova onada d’agressió contra Ucraïna i tot Europa», i ha avisat que els detalls d’una escalada els «coneixerà el món».

«Vergonyosa por»

 «El que es necessita és que els ciutadans de Rússia trobin el valor per alliberar-se de la seva vergonyosa por d’un home al Kremlin, almenys durant 36 hores, almenys per Nadal», ha ironitzat amb referència a les condicions de l’alto el foc de Moscou.

Notícies relacionades

Putin havia ordenat hores abans que s’establís un alto el foc de 36 hores amb motiu del Nadal ortodox, després que el patriarca Kirill, màxim representant d’aquesta Església, així ho sol·licités.  «Tenint en compte la petició del patriarca Kirill, insto el ministre de Defensa, Sergei Xoigú, a posar en marxa un alto el foc en tota la línia de cara al 6 de gener a partir de les 12.00 [hora local]», va indicar el Kremlin en un comunicat.

Així, sembla que el Putin va estipular que la treva es mantingui en vigor fins a les 00.00 hores del 8 de gener, i va assenyalar que la mesura va ser presa «tenint en compte el gran nombre de ciutadans que professa la religió ortodoxa i que viuen a les zones de combat».  «Demanem a les autoritats ucraïneses que declarin un alto el foc i els permetin assistir a les celebracions amb motiu del Nadal», que segons la tradició ortodoxa se celebra el 7 de gener.