Mirada enrere

Cinc tempestes de neu mortíferes als EUA en els últims 30 anys

Cinc tempestes de neu mortíferes als EUA en els últims 30 anys
2
Es llegeix en minuts
France Presse

Els Estats Units, afectat en els últims dies per una ferotge tempesta de neu que deixa almenys 47 morts en nou estats, ha patit altres borrasques mortíferes en els últims 30 anys. Entre ells tenim els següents:

Onada de fred del 2021

Del 13 al 19 de febrer del 2021, una onada de fred va colpejar els Estats Units des de la costa est fins a la costa oest, passant per Texas i Louisiana cap al sud, regions amb temperatures generalment suaus.

El fred intens va provocar la mort d’almenys 70 persones al país, segons els mitjans nord-americans, i milions de llars es van quedar sense electricitat. L’onada de fred també va matar almenys sis persones al nord de Mèxic.

«Snowzilla» el 2016

Del 22 el 24 de gener del 2016, la tempesta de neu Jonas, anomenada «Snowzilla», va afectar la costa est dels Estats Units i en particular Nova York, i va matar almenys 33 persones. Més d’11.000 vols van ser cancel·lats.

Nova York va tenir la segona nevada més intensa de la seva història, amb més de 67 centímetres caient sobre Central Park, mentre que l’aeroport internacional de Dulles, als afores de Washington, va quedar enterrat sota 56 centímetres de neu.

Onada de fred del 2007

A mitjans de gener del 2007, una onada de fred acompanyada de pluja gelada i nevades va causar 42 morts en accidents automobilístics en pocs dies a Oklahoma, Texas, Missouri, Iowa, Michigan, Nova York i Maine.

«Torb 1996»

Del 7 al 9 de gener del 1996, una tempesta de neu va provocar diverses desenes de morts a la costa est dels Estats Units, la majoria en accidents de trànsit.

La tempesta, anomenada «Torb 1996» pels mitjans, va ser seguida per una altra uns dies després, i després hi va haver inundacions. Segons el Servei Meteorològic Nacional (NWS), el «Torb 1996» va provocar 154 morts directes i indirectes durant el gener d’aquell any.

«Tempesta del segle» del 1993

El 13 i 14 de març del 1993, la denominada «Tempesta del segle» va segar 270 vides als Estats Units, segons el NWS. S’hi van afegir 48 desapareguts a bord de dos barcos de càrrega que es van enfonsar: un de liberià davant Nova Escòcia (Canadà) i un altre d’hondureny davant Florida.

Els estats de Pennsilvània, Florida, Nova York, Carolina del Nord i Alabama van ser els més afectats per la tempesta, que va paralitzar la costa est dels Estats Units durant gairebé 48 hores. També es van registrar cinc morts al Canadà, tres a Cuba i cinc en aigües internacionals davant Florida.

Notícies relacionades

D’altra banda, Florida va registrar 50 tornados, onades de gairebé nou metres a la costa i 1,20 metres de neu en alguns comtats. La neu i el fred també van arribar al «sud profund»: a Alabama van caure 42 centímetres de neu i el termòmetre va marcar -16 graus centígrads.

Moltes persones, generalment avis, van morir pel fred, agreujat per un torb gelat. D’altres van morir per atacs cardíacs mentre intentaven netejar la neu i el gel davant de casa seva.

Temes:

Estats Units