Diplomàcia

Els EUA adverteixen sobre la creixent influència de Pequín i Moscou a l’Àfrica

La Xina va desestimar les crítiques sobre el seu paper a l’Àfrica: el seu ambaixador a Washington, Qin Gang, va dir que el continent no hauria de ser un lloc per a la «competència de les grans potències»

Els EUA adverteixen sobre la creixent influència de Pequín i Moscou a l’Àfrica

AFP

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Els Estats Units van advertir aquest dimecres que la creixent influència que la Xina i Rússia estan adquirint a l’Àfrica podrien desestabilitzar la regió. Les declaracions, que van tenir lloc en una cimera a Washington amb líders africans, van ser rebutjades poc després per Pequín.

Gairebé mig centenar de governants africans van ser convidats a la cita, la segona d’aquest tipus després de l’organitzada el 2014 pel president nord-americà Barack Obama, i que pretén aprofitar l’actual mandatari, Joe Biden, per reposicionar el seu país en un continent oblidat pel seu predecessor, Donald Trump.

Dimarts, en un panel amb diversos presidents africans al començament de la reunió de tres dies, el secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, va assenyalar que «la Xina està ampliant la seva empremta» a l’Àfrica «diàriament» a través de la seva creixent influència econòmica.

«La peça preocupant és que no sempre són transparents en termes del que estan fent i això crea problemes que finalment seran desestabilitzadors, si és que no ho són ja», va destacar. Quant a Rússia, «continua enviant armes barates» i desplegant «mercenaris a tot el continent. I això també és desestabilitzador», va afegir.

La Xina va desestimar les crítiques sobre el seu paper a l’Àfrica: el seu ambaixador a Washington, Qin Gang, va dir que el continent no hauria de ser un lloc per a la «competència de les grans potències». Aquest dimecres a Pequín el portaveu del Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, Wang Wenbin, va dir a periodistes que Washington «hauria de respectar la voluntat del poble africà i prendre mesures concretes per ajudar en el desenvolupament de l’Àfrica, en lloc de concentrar els seus esforços en difamar i atacar altres països».

«Associació»

Biden preveu parlar dijous davant de la cimera i advocarà en particular per un paper més gran de l’Àfrica en l’escena internacional, amb un seient al Consell de Seguretat de l’ONU, i per la representació formal de la Unió Africana al G-20.

Dimarts, durant un fòrum organitzat al marge de la cimera amb la diàspora africana als Estats Units, el cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, va assegurar que la nova estratègia dels Estats Units es pot resumir en una sola paraula: «associació». Tot això, «reconeixent que no podem resoldre sols les nostres prioritats compartides», va dir. Tanmateix, els Estats Units van amb compte de no parlar de competència oberta amb la Xina al continent.

Tanmateix, els Estats Units van amb compte de no parlar de competència oberta amb la Xina al continent. Pequín és el creditor més gran del món per als països pobres i en desenvolupament i inverteix fortament en el continent africà, que és ric en recursos naturals.

A més de les inversions, la cimera posarà el focus en el canvi climàtic, la inseguretat alimentària –agreujada per la guerra d’Ucraïna–, les relacions comercials i la bona governança. La cimera i, al marge, la seva cohort de bilaterals, és també una oportunitat per abordar una sèrie de conflictes, des d’Etiòpia fins a la República Democràtica del Congo (RDC).

Al marge de la cita, els Estats Units també van anunciar una nova ajuda humanitària d’aproximadament 411 milions de dòlars per a Somàlia, amenaçada per la fam a causa d’una sequera en curs.

Covid-19 i exploració espacial

Per seduir socis africans de vegades reticents, els Estats Units van prometre dedicar «55.000 milions de dòlars a l’Àfrica durant tres anys», segons la Casa Blanca. L’administració Biden donarà a conèixer els detalls al llarg de la cimera de tres dies a la capital.

Dimarts va anunciar la concessió de fins a 4.000 milions de dòlars fins al 2025 per contractar i formar treballadors de la salut a l’Àfrica, una prioritat creixent per a Washington des de la pandèmia de covid-19.

Notícies relacionades

El primer dia de la cimera també va abordar el tema de l’exploració espacial, amb la firma per part de Nigèria i Ruanda dels acords d’Artemis, una iniciativa liderada pels Estats Units per a la cooperació internacional en viatges a la Lluna, Mart i més enllà.

Nigèria i Ruanda són els primers països africans en afegir-se a aquests acords, que ja inclouen aliats europeus, el Japó i diverses potències llatinoamericanes, i tenen lloc quan la Xina expandeix ràpidament el seu propi programa lunar.