Reconeixement professional

Marc Marginedas i Ricardo Mir de Francia recullen el premi de l’AMI per la seva tasca en la cobertura de la guerra d’Ucraïna

Els dos enviats especials d’EL PERIÓDICO comparteixen el guardó amb 56 periodistes d’altres mitjans escrits espanyols

El president de l’AMI, José Joly, posa en relleu la seva feina per traslladar als lectors d’Espanya «l’horror» del conflicte a l’est d’Europa

Marc Marginedas i Ricardo Mir de Francia recullen el premi de l’AMI per la seva tasca en la cobertura de la guerra d’Ucraïna
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els redactors d’EL PERIÓDICO Marc Marginedas i Ricardo Mir de Francia han recollit aquest dijous el premi de l’Associació de Mitjans d’Informació (AMI) per la seva feina com a enviats especials a la guerra d’Ucraïna. Marginedas i Mir de Francia són dos dels 58 periodistes a qui l’AMI ha reconegut la seva «indispensable tasca» per traslladar a la societat «l’horror» del conflicte que es viu a l’est d’Europa des que el president rus, Vladímir Putin, va ordenar la invasió d’Ucraïna el 24 de febrer.

Al seu discurs durant l’entrega dels guardons a Madrid, en el marc de la conferència anual Claves 2023, el president de l’AMI, José Joly, ha enaltit el valor de la feina dels corresponsals que permet als ciutadans «conèixer els fets que tristament estan transformant la història d’Europa». «Els periodistes avui premiats han viscut moments de risc per a la seva integritat personal, moments d’alleujament quan les sirenes es detenen, moments d’eufòria quan a la seva mà ha estat el poder d’alleujar el patiment d’altres, moments d’indignació quan els seus ulls són testimoni dels comportaments més innobles i moments de frustració al veure patir innocents», ha assenyalat.

Joly ha volgut remarcar la presència de Marginedas i Javier Espinosa, periodista d’‘El Mundo’, que van estar segrestats durant mesos a Síria pel grup terrorista Estat Islàmic, i la de Mónica García Prieto, corresponsal d’‘ABC’ que va perdre la seva parella, Julio Fuentes, a la guerra de l’Iraq. «Qualsevol persona amb una altra ocupació que hagués viscut aquest tipus d’experiències hauria abandonat la idea d’acostar-se de nou a un front de batalla i enfrontar-se als perills que això comporta, però el periodisme no és una professió, és una forma de vida», els ha destacat, abans de dedicar un emocionat record a Julio Anguita Parrado, Julio Fuentes i José Couso, «a tots ells tristament morts en acte de servei».

46 homes i 12 dones

El president de l’AMI ha reivindicat que, malgrat la «profunda crisi» i «un entorn de dificultat evident», els mitjans d’informació espanyols han fet un «esforç immens» per enviar a Ucraïna els seus periodistes. L’Associació ha premiat en aquesta edició 46 homes i 12 dones que informen o han informat sobre el terreny des de l’inici de la guerra per a grups com Prensa Ibérica (editor d’EL PERIÓDICO), Vocento, Prisa Media, Grupo Godó, Unidad Editorial i Henneo, així com l’agència Efe i diaris com ‘La Razón’, ‘La Voz Galicia’, ‘Ara’, i ‘El Progreso de Lugo’. Joly ha tingut unes paraules també per als professionals de televisió, ràdio i altres mitjans de comunicació que també cobreixen el conflicte.

«El nostre privilegi és molt gran. La nostra responsabilitat envers la societat, també. Exercim el nostre ofici amb valentia i dignitat i siguem sempre conscients del poder transformador que la informació exerceix sobre les societats», ha afegit el president de l’AMI, mentre ha admès les dificultats a què s’enfronta el periodisme en l’actualitat «en un marc en què les xarxes socials han menyspreat la credibilitat que només el coneixement especialitzat aporta, per premiar els missatges virals, els vídeos de gatets o els extremismes més nocius». «Fem la nostra feina amb valentia i responsabilitat i no perdem mai de vista l’important valor de la nostra professió per a la societat», ha recalcat.

Missatge de Brussel·les

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourova, s’ha sumat també a l’homenatge i s’ha dirigit als assistents de manera telemàtica per elogiar la tasca essencial que desenvolupen els periodistes als llocs de conflicte i la rellevància de disposar d’informació rigorosa i de primera mà per a les societats democràtiques. «Quan la propaganda russa escala, la vostra informació i els vostres testimonis contrastats són crucials per lluitar per la llibertat, la justícia i la democràcia», ha afegit.

Plàcid García-Planas, corresponsal de ‘La Vanguardia’, s’ha dirigit a l’auditori després de l’entrega de premis per parlar en nom dels seus companys i ha destacat la necessitat d’«anar als llocs» per «captar els matisos». «El periodisme és un ofici coral en el qual tots tenim la nostra pròpia mirada. I és unint els nostres punts de vista, tots els nostres reportatges, com més ens acostarem al quadro complet», ha explicat, mentre ha remarcat el gran «companyerisme» que hi ha hagut entre tots els periodistes a Ucraïna.

Els 12 directors dels corresponsals premiats, Albert Sáez (EL PERIÓDICO), Pepa Bueno (‘El País’), Jordi Juan (‘La Vanguardia’), Joaquín Manso (‘El Mundo’), Julián Quirós (‘ABC’), José Manuel Sanz (Efe), Francisco Marhuenda (‘La Razón’), José Luis Vilela (‘La Voz de Galicia’), Mikel Iturbe (‘Heraldo de Aragón’), Encarna Samitier (‘20 Minutos’), Esther Vera (‘Ara’) i Alfonso Álvarez Riveiro (‘El Progreso de Lugo’) també han pres la paraula per lloar la tasca d’aquests professionals i destacar la seva valentia i el seu rigor informatiu.

Els 58 periodistes premiats són:

PRENSA IBÉRICA

Ricardo Mir de Francia

Marc Marginedas

VOCENTO

Mikel Ayestarán

Mónica García Prieto

Álvaro Ybarra Zavala

Matías Nieto Koenig

Laura López Caro

PRISA

Luis de Vega

Luis Doncel

Óscar Gutiérrez

María Sahuquillo

Cristian Segura

Luis Jacobo García García

Antonio Pita

Francisco Javier González Cuesta

Raúl Sánchez Costa

Saúl Bernardo Ruiz

Albert García

Massimiliano Minocri

Alex Onciu

Samuel Sánchez

Jaime Villanueva

LA VANGUARDIA

Félix Flores

Plàcid García-Planas

María Paz López

Joaquín Luna

Xavier Mas de Xaxàs

Gemma Saura

UNIDAD EDITORIAL

Javier Espinosa Robles

Alberto Rojas Blanco

EFE

Fernando Salcines

Iñaki Ortega

Manuel Bruque Jiménez

Sara Gómez Armas

Xavi Fernández García

Claudia Sacrest Martos

María Traspaderne Navarro

Isaac Jiménez Martín

Carles Grau Sivera

Miguel Gutiérrez Gutiérrez

Lourdes Velasco Pla

Guillermo Esteban Estrada Biba

Luis Ángel Reglero

Luis Lidón

Orlando Barria

Rostyslav Averchuk

Borja Sánchez Trillo

Manuel Lorenzo

Rodrigo Jiménez Torrellas

LA RAZÓN

Alfonso Masoliver

LA VOZ DE GALICIA

Pablo Medina

Manuel Varela

Brais Suárez

20 MINUTOS

Olha Kosova

HERALDO DE ARAGÓN

Gervasio Sánchez

DIARI ARA

Cristina Mas

Mónica Bernabé

Notícies relacionades

EL PROGRESO DE LUGO

Marcos Méndez Moreira