Terrorisme

Turquia deté la presumpta autora de l’explosió al centre d’Istanbul

Ankara responsabilitza de l’atemptat, que ha costat la vida de sis persones, la guerrilla kurdoturca del PKK

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Turquia ha detingut aquest dilluns a la matinada la presumpta autora de l’explosió d’aquest diumenge a la tarda al centre d’Istanbul. A causa del succés, sis persones van morir i 81 més van resultar ferides; dues d’elles estan ingressades en estat crític i es tem per la seva vida. 

Juntament amb la presumpta autora —les forces especials turques han trobat al seu domicili or, una pistola i centenars d’euros en metàl·lic—, Turquia ha detingut 21 sospitosos més d’haver organitzat l’atemptat, que va tenir lloc en un dels carrers més visitats i turístics de la ciutat. Totes les víctimes mortals són de nacionalitat turca, tot i que alguns ferits serien turistes estrangers. Fonts de l’Ambaixada espanyola a Ankara asseguren que no hi ha cap ciutadà espanyol afectat. 

«La nostra avaluació és que l’ordre del mortífer atac terrorista va arribar des d’Ayn al-Arab [el nom en àrab de la ciutat de Kobane], al nord de Síria, on el PKK/YPG té la seva seu central a Síria», ha dit aquest dilluns al matí el ministre de l’Interior turc, Süleyman Soylu

La policia turca, de fet, ha identificat la presumpta autora de l’atac com a Ahlam Albashir, que ha sigut fotografiada plena de macadures a comissaria. Albashir, segons la policia turca, hauria confirmat en el seu interrogatori sota custòdia policial haver rebut ordres del PKK.

El Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK en les seves sigles en kurd), és una guerrilla kurdoturca en guerra contra l’Estat turc des de la dècada dels vuitanta. Per aquest conflicte han mort prop de 40.000 persones, en operacions i atacs tant de la guerrilla com de l’Exèrcit turc. El PKK és considerat com una organització terrorista tant per la Unió Europea com pels Estats Units

Diferències i tensió a l’OTAN

Diferències i tensió a l’OTANNo obstant, Washington ha estat recolzant-se en Síria en la seva guerra contra Estat Islàmic (EI)) amb les guerrilles de les YPG, vinculades al PKK, que té la seu central al nord de l’Iraq. Els EUA, durant els últims anys, han enviat suport militar i armamentístic a les YPG a Síria, una cosa que ha molestat Turquia, membre de l’OTAN des de 1952. 

«El culpable és sempre el primer a tornar a l’escena del crim», ha dit Soylu aquest dilluns al matí com a resposta al missatge de condolences que Washington va enviar a Turquia aquest diumenge a la tarda, després de l’atemptat.

«La comunitat internacional ha de prestar atenció. Els atacs terroristes contra els nostres civils són conseqüències directes i indirectes del suport d’alguns països a grups terroristes. Han d’aturar immediatament el seu suport directe i indirecte si volen comptar amb l’amistat de Turquia», ha tuitejat aquest matí el director de Comunicació del govern turc, Fahrettin Altun.

Turquia, a més, manté el seu veto a l’entrada a l’OTAN de Suècia i Finlàndia, als quals Ankara acusa de donar empara al PKK —Turquia, sobretot, assenyala Estocolm—.

Notícies relacionades

«Respondrem amb enorme duresa aquells que han sigut responsables d’aquest atac terrorista criminal», ha dit Soylu. Segons les investigacions del govern turc, l’autora del crim va estar asseguda durant 40 minuts en un banc al freqüentat carrer Istiklal

Al marxar, va deixar al seient una bossa carregada amb explosius, que es va fer que detonar al cap de pocs minuts. La dona, segons es pot apreciar a les càmeres de seguretat filtrades a la premsa, va utilitzar llavors el caos creat per l’explosió per escapar-se.