Eleccions ‘midterm’ 2022

Eleccions legislatives EUA: ¿Què ha passat a les màquines de votació d’Arizona?

Una fallada amb les impressores està alentint el recompte de vots a l’estat, problema que Donald Trump i alguns republicans estan explotant sense fonaments per tornar a sembrar dubtes sobre el procés electoral

  • DIRECTE: última hora dels comicis de mig mandat als EUA

Eleccions legislatives EUA: ¿Què ha passat a les màquines de votació d’Arizona?
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Arizona torna a centrar l’atenció electoral als Estats Units. Després de ser un estat clau per certificar la derrota presidencial de Donald Trump el 2020, aquest any també pot ser-ho si decanta tant les carreres al Senat com a Governador del costat demòcrata, com sembla.

No obstant, Arizona també està centrant les mirades per alguns problemes tècnics en el recompte de vots. Aquest dimarts, les autoritats electorals de l’estat han informat que les impressores utilitzades al comtat de Maricopa –el més poblat i crucial el 2020– no estaven marcant els vots amb prou tinta, una falta de nitidesa a les marques que hauria dificultat que el programa informàtic encarregat del recompte pugui llegir bé l’expressat pels ciutadans.

Aquesta problemàtica afectaria uns 60 dels 233 centres de votació, entorn del 20%. Després de vuit hores de votacions, uns 17 casos ja havien sigut solucionats després de canviar la configuració d’aquestes impressores.

«Res indica que hi hagi frau»

«Es tracta d’una qüestió tècnica [...] res d’això indica que hi hagi frau electoral», han explicat Stephen Richer i Bill Gates –res a veure amb el fundador de Microsoft–, màxims responsables en la supervisió del recompte de vots. Tots dos, republicans, han descartat així els falsos rumors que han proliferat a les xarxes socials, impulsades, de nou, per Trump. Fins i tot mitjans com Fox News, de tendència ultraconservadora, també han sembrat l’ombra de la sospita sense cap fonament.

Notícies relacionades

A última hora del dia, un jutge del comtat de Maricopa ha rebutjat la petició dels republicans de mantenir les urnes obertes més enllà de la seva hora habitual de tancament, les 7 de la tarda, a l’assegurar que no havien aportat cap prova que els problemes amb les màquines haguessin privat els ciutadans d’emetre el seu vot.

Els vots a Arizona i Maricopa van ser determinants el 2020 per decantar la victòria presidencial del costat de Joe Biden. Així, Trump i l’extrema dreta nord-americana van focalitzar allà llavors els atacs i conspiracions per posar en entredit els processos democràtics. Ara es repeteix el patró. Tots els candidats republicans a les eleccions legislatives són negacionistes que encara neguen la derrota del seu líder.