Drets humans

Diverses ciutats de l’Iran, en vaga per la repressió governamental contra les protestes

Es compleixen 40 dies des de la mort de diversos manifestants en la repressió de Zahedan

Diverses ciutats de l’Iran, en vaga per la repressió governamental contra les protestes

Reuters

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Diverses ciutats de l’Iran s’han proclamat en vaga aquest dimecres després d’haver-se complert 40 dies des de la mort de les víctimes de la repressió en les manifestacions de Zahedan, segons han informat organitzacions de drets humans. 

Segons dades de l’oenagé Iran Human Rights (IHR), amb seu a Noruega, unes 92 persones presents a les protestes van morir el 30 de setembre a Zahedan. En algunes de les manifestacions, les forces de seguretat van disparar contra els presents, que es van congregar després que un policia fos acusat de violar una adolescent. 

Aquests incidents van ocórrer dues setmanes després de la mort de Mahsa Amini, una jove kurda de 22 anys detinguda per la policia de la moral per portar el vel islàmic de manera incorrecta.

Solidaritat amb les víctimes

Des d’aleshores, l’Iran s’ha enfrontat a una onada de protestes que no han cessat malgrat les múltiples advertències de les autoritats. Més de 186 persones han mort en la repressió, incloent nens, segons dades de l’IHR.

Notícies relacionades

Les botigues d’algunes ciutats de l’oest del país –entre les quals Saqqez, la localitat natal de Mahsa Amini– es mantenen tancades. Les vagues han sigut organitzades pel grup de defensa dels drets kurds a l’Iran, Iran Hengaw, que declaren que es tracta d’una mostra «en solidaritat amb les persones mortes a Zahedan, amb l’ocasió de les cerimònies de dol organitzades 40 dies després de la mort».

«El que va passar a Zahedan és, segons el dret internacional, un exemple clar de massacre de civils», ha declarat Hengaw a la xarxa social. «Ha de ser reconegut per les organitzacions internacionals i pels governs occidentals», ha afegit.

Temes:

Iran