Cita amb les urnes

Eleccions 2022 als Estats Units: ¿com i quan se sabrà el guanyador de les ‘midterm’?

Els resultats en els anomenats ‘estats frontissa’ decantaran la balança en un escrutini que es pot allargar hores o fins i tot dies

RICARDO ARDUENGO / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos anys després de la dura pugna entre Joe Biden i Donald Trump, els Estats Units arriben a les eleccions de mig mandat, les ‘midterm’, amb un escenari molt similar per com de disputada està la batalla entre demòcrates i republicans. Les enquestes atorguen un lleuger avantatge als conservadors tant a la Cambra de Representants com al Senat, cosa que obre la porta que puguin bloquejar les grans iniciatives de l’agenda política del president i tornar la paràlisi legislativa al Congrés dels EUA.

Notícies relacionades

Amb uns pronòstics tan ajustats, tot fa indicar que es podria reproduir l’interminable escrutini de les presidencials del 2020, sobretot davant l’amenaça que els republicans impugnin els resultats en alguns estats i forcin nous recomptes de paperetes. Si es repeteix aquest escenari, podríem trigar no ja hores, sinó fins i tot dies a conèixer el resultat d’aquestes ‘midterm’.

A continuació mirem d’explicar com i quan se sabrà el guanyador dels comicis.

¿Què es vota en aquestes eleccions?

En aquestes eleccions es renoven els 435 escons de la Cambra de Representants, els diputats de la qual són elegits cada dos anys, i 35 dels 100 escons del Senat, on cada senador és elegit per a un mandat de sis anys. A més, a les urnes s’escolliran els governadors de 36 dels 50 estats. Actualment, el partit de Biden té una exigua majoria a la Cambra baixa (222 congressistes són demòcrates i 213 són republicans) i està empatat amb els republicans a 50 senadors a la Cambra alta, tot i que conserva la majoria pel vot de qualitat de la vicepresidenta Kamala Harris.

¿A quina hora tanquen els col·legis electorals?

Als Estats Units, cadascun dels 50 estats té el seu propi sistema electoral i la seva pròpia hora d’obertura i tancament de les escoles. Com que el país té fins a sis zones horàries, les primeres escoles a tancar seran les de la Costa Est, en la majoria dels casos a la 1.00 de la matinada (hora peninsular espanyola). A la Costa Oest, les urnes tancaran a les 5.00 de la matinada. A partir d’aquella hora serà quan l’escrutini comenci a donar dades representatives del que pot ser el resultat final. Els últims col·legis electorals a tancar seran els d’Alaska i Hawaii, a les 6.00 del matí a Espanya.

¿Quins són els estats clau?

En molts estats es dona per fet el guanyador perquè sempre s’han decantat del mateix costat, però hi ha un grapat de circumscripcions que solen canviar més de color. Cal prestar atenció, sobretot, a sis estats: Pennsilvània, Michigan, Wisconsin, Geòrgia, Nevada i Arizona. A la Cambra de Representants hi ha una trentena d’escons disputats i s’espera que els suburbis de les grans ciutats de Pennsilvània, Califòrnia, Ohio i Carolina del Nord siguin decisius. Al Senat, són prop de mitja dotzena de seients els que podrien canviar de mans (Nevada, Arizona, Geòrgia, Pennsilvània, Ohio i Wisconsin).

¿Quant es va retardar l’escrutini el 2020?

En les presidencials del 2020, hi va haver fins a vuit estats on l’escrutini no es va tancar el mateix dia de les eleccions, i alguns d’aquests són els anomenats ‘estats frontissa’ que poden inclinar la balança final. A Michigan i Wisconsin, per exemple, el recompte va acabar l’endemà dels comicis, però Nevada va acabar quatre dies després, i a Arizona es va trigar fins a nou dies. El retard va arribar fins als 10 dies a Carolina del Nord i als 16 a Geòrgia. En cas que es repetissin aquestes demores, si l’escrutini general va molt ajustat, el resultat definitiu pot ser una incògnita durant diversos dies.

¿Quants governadors s’elegeixen i quina importància tenen?

També hi haurà eleccions en 36 estats per elegir els seus governadors i alguns càrrecs fonamentals per al procés electoral. Les tres grans incògnites en aquesta votació són Wisconsin, Nevada i Oregon. El partit que controli els secretaris d’estat i fiscals generals jugarà un paper decisiu en la certificació de les eleccions presidencials del 2024, per això la importància (també) d’aquest escrutini.