Contaminació

Nova Delhi relaxa les restriccions davant la millora de la qualitat de l’aire

Dijous passat es van detectar partícules nocives en l’aire que superaven 40 vegades el màxim recomanat per l’OMS

2
Es llegeix en minuts
EFE

Nova Delhi ha relaxat aquest dilluns algunes de les mesures imposades per frenar els alts índexs de contaminació. La decisió s’ha pres després d’una lleugera millora en la qualitat d’aire que manté la concentració de partícules nocives en nivells «molt pobres».

Les autoritats de la capital han acordat la reobertura dels centres educatius i han revocat l’ordre de teletreball per als empleats del Govern, després que aquest cap de setmana es reduís substancialment la densa capa tòxica de pol·lució que acostuma a envoltar la metròpolis durant aquesta època de l’any.

Emergència per la contaminació

«A partir del 9 (de novembre), es reobriran les escoles de primària i es podran reprendre les activitats a l’aire lliure» per als nivells superiors, ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa el ministre regional de Medi Ambient, Gopal Rai.

Aquestes noves directrius se sumen a les mesures anunciades diumenge passat per l’organisme central, que va aixecar el veto imposat a la circulació dels vehicles comercials dièsel i camions, tot i que manté la prohibició a les tasques privades de construcció i demolició.

Malgrat que la metròpolis índia continua envoltada en la seva habitual boira tòxica que dificulta la visibilitat i la respiració, la concentració de partícules PM2,5 ha arribat aquest matí als 156 micrograms per metre cúbic d’aire, segons dades del governamental Comitè de Control de la Contaminació.

Les xifres mostren una lleugera millora respecte a les de dimecres passat, quan es va superar per primera vegada aquest any la barrera dels 300, uns nivells que multipliquen els considerats segurs per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

«Noves decisions dependran que es produeixi una millora de l’índex de qualitat de l’aire (AQI)», va anotar el ministre regional de Medi Ambient en la roda de premsa.

Lleugera millora de l’AQI

Malgrat aquesta greu situació mediambiental, als carrers de Nova Delhi es respirava una normalitat acostumada als efectes de la contaminació: a penes uns quants transeünts passejaven amb la mascareta posada, i per les carreteres circulaven ciclistes sense cap tipus de mesura preventiva.

Notícies relacionades

L’aire tòxic és un còctel d’emissions de vehicles, pols de la construcció, partícules originades de la crema de rostolls a les zones agrícoles i la crema constant de rebutjos sòlids d’aquesta metròpolis.

Justament quan la capital índia, considerada una de les més contaminades, travessa el seu pitjor moment, té lloc la cimera de la COP27 de Sharm al-Sheikh (Egipte), en la qual s’espera que una delegació índia liderada pel ministre de Medi Ambient, Bhupender Yadav, abordi el finançament climàtic per als països en desenvolupament. 

Temes:

Índia