Campanya electoral

Biden recrimina a les petroleres que obtinguin beneficis amb la guerra d’Ucraïna

Proposa un impost addicional si no augmenten la producció per abaixar preus

Biden recrimina a les petroleres que obtinguin beneficis amb la guerra d’Ucraïna
1
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, va avançar aquest dilluns la possibilitat que les empreses petroleres hagin de pagar un impost especial pels seus guanys inesperats si no augmenten la producció domèstica perquè baixin els preus de la gasolina.

«Com que no volen fer-ho, tenen l’oportunitat de fer-ho, abaixar els preus per als consumidors a la gasolinera, però si no ho fan hauran de pagar un impost més elevat sobre el seu excés de beneficis i enfrontar-se a altres restriccions», va assegurar Biden en un discurs des de la Casa Blanca. El president va dir a més que ja treballa amb els legisladors en el Congrés per valorar aquestes opcions.

Biden va emmarcar la seva proposta en un context de guanys rècord de les principals petroleres del país com a resultat de la invasió russa d’Ucraïna, que ha posat potes enlaire el mercat energètic internacional.

«Soc un capitalista»

El president, que ja s’ha mostrat molt crític amb la decisió de les principals companyies de no augmentar la seva capacitat de refinament de petroli, va defensar que els beneficis d’aquestes empreses no es deuen a cap innovació, sinó a la conjuntura tràgica de la guerra.

«Soc un capitalista, no tinc cap problema amb el fet que les companyies tinguin un benefici just per la seva inversió i innovació, però això no és ni de lluny el que està ocorrent», va assegurar.

Biden va citar les xifres de guanys de les sis principals companyies petroleres nord-americanes, que en els últims sis mesos han aconseguit un benefici de 100.000 milions de dòlars.

Recompra d’accions

Segons aquesta font, les petroleres, en lloc d’augmentar la seva capacitat de producció domèstica per abaixar els preus dels carburants a les gasolineres, estan aprofitant els beneficis per recomprar accions i així pagar més dividends als seus accionistes.

Notícies relacionades

Els impostos sobre guanys inesperats són una idea proposada per alguns economistes, com el premi Nobel Joseph Stiglitz, per fer front a la desigualtat agreujada per esdeveniments com la pandèmia o la guerra d’Ucraïna.

A Colòmbia, la reforma tributària de Gustavo Petro inclou de fet un impost als guanys inesperats de les empreses petroleres i del carbó, que són les principals exportacions del país.