Crisi energètica

França remarca la seva «determinació» per avançar ràpid amb les interconnexions de gas i llum

  • La primera ministra assegura que la infraestructura amb Espanya i Portugal servirà per tenir una Europa «més forta»

França remarca la seva «determinació» per avançar ràpid amb les interconnexions de gas i llum

EMMANUEL DUNAND

1
Es llegeix en minuts
EFE

La primera ministra de França, Elisabeth Borne, va remarcar aquest dissabte la seva «determinació» per avançar «ràpidament» amb les interconnexions energètiques acordades amb Espanya i Portugal per tenir una Europa «més forta».

«Estem determinats a afavorir les interconnexions entre els nostres països i tenir una Europa més forta», va dir en roda de premsa a Lisboa, durant la seva visita a la capital lusitana per la clausura del programa bilateral Temporada Creuada Portugal-França 2022.

Borne, que parlava al costat del primer ministre portuguès, António Costa, va recordar l’acord a què han arribat els tres països per reforçar les interconnexions de gas i va assegurar que «avançaran ràpidament» perquè aquestes infraestructures puguin servir a Europa.

Trobada a Alacant

En aquest sentit, va recordar que el 9 de desembre està prevista una trobada a Alacant entre el president francès, Emmanuel Macron, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el mateix Costa per continuar treballant en l’acord del BarMar.

Per la seva banda, Costa va assenyalar que aquest acord fa referència a les interconnexions gasíferes, en què hi havia un «bloqueig» que es va superar deixant de banda el projecte del MidCat, que preveia travessar el Pirineu, per fer una connexió marítima entre Barcelona i Marsella.

Aquest acord no suposa una «alternativa» a les interconnexions elèctriques que ja estaven acordades amb França, sinó que les «complementa», va insistir.

Notícies relacionades

El cap del Govern lusità espera que en la reunió del 9 de desembre puguin tenir el projecte «amb més forma» per obtenir fons a través del mecanisme europeu de finançament de les interconnexions.

«No és un projecte per a Portugal, Espanya i França, sinó la creació d’un gran corredor verd per a tot Europa i en particular per recolzar els països del centre i el nord d’Europa, que en aquest moment han hagut de reorientar les seves fonts de proveïment d’energia per l’anterior dependència que tenien del gas rus», va reiterar.