Mesures preventives

Xile es blinda amb 35.000 policies per l’aniversari de l’esclat social

El pla preventiu inclou un ampli desplegament policial juntament amb limitacions de transport

Xile es blinda amb 35.000 policies per l’aniversari de l’esclat social

EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministeri de l’Interior xilè preveu blindar el centre de Santiago de Xile i les principals ciutats del país amb milers d’efectius de les forces de seguretat i restriccions en l’accés al transport públic davant la previsió de manifestacions massives aquest dimarts pel tercer aniversari de l’«esclat social», l’onada de protestes que el 2019 va incendiar el país.

El pla, que inclou el desplegament de més de 35.000 efectius del polèmic cos de Carrabiners –la policia militaritzada a qui s’acusa de greus violacions dels drets humans durant la repressió de la protesta el 2019–, ha sigut coordinat aquest matí al palau presidencial de la Moneda per la ministra d’Interior, Carolina Tohá, i representants de les forces policials.

A la sortida de la trobada, el general de Carrabiners, Enrique Monrás, cap de la Zona Metropolitana Oest, va destacar el suport que han rebut de part del nou Govern, que s’enfronta per primera vegada a aquesta efemèride.

Existeix «una sensació de tranquil·litat, el nostre personal està preparat. Hi ha modificacions de fa bastant temps en temes de control d’ordre públic, així que estem preparats. Esperem que les manifestacions del dia de demà siguin totalment pacífiques», va explicar.

«Hi ha molts senyals i vostès les han vist, i el treball ha sigut permanent amb el sotssecretari i el Ministeri de l’Interior, per veure temes de control d’ordre públic i tenim tot el suport», va insistir Monrás, el cos del qual ha sigut criticat per la duresa amb què ha contingut en les últimes setmanes les diverses protestes, en especial dels estudiants de secundària.

Canvis en el transport públic

A més del dispositiu del Ministeri de l’Interior, les comunes han adoptat diferents mesures de seguretat, en especial en el transport públic, un dels focus de les manifestacions del 2019.

Algunes estacions de metro del centre de la ciutat es mantindran tancades i hi haurà un avançament de l’anomenada «hora punta», un tram horari en el qual el metro a Santiago de Xile és molt més car.

Notícies relacionades

Diferents polítics de l’ala progressista han instat la població a manifestar-se de manera pacífica, amb l’objectiu de reivindicar la vigència de l’«esclat», que va suposar l’inici d’un procés constituent ara encallat després del triomf del ‘no’ en el plebiscit obligatori per canviar l’actual Constitució, escrita el 1980 per la dictadura i només esmenada parcialment en democràcia.

Així mateix, és el primer aniversari sota el govern del progressista Gabriel Boric, un dels líders de la protesta el 2019, que va guanyar les eleccions presidencials el mes de desembre passat i va assumir el mandat el març d’aquest any.

Temes:

Xile