Relleu a la corona

Carles III serà coronat el 6 de maig del 2023 a l’Abadia de Westminster

El servei religiós del maig inclourà previsiblement els principals elements tradicionals que s’han repetit sense alteració durant segles

Carles III serà coronat el 6 de maig del 2023 a l’Abadia de Westminster

VICTORIA JONES / POOL / AFP

2
Es llegeix en minuts
EFE

El rei Carles III del Regne Unit serà coronat el dissabte 6 de maig del 2023 en una solemne cerimònia a l’Abadia de Westminster de Londres junt amb la reina consort, Camil·la, va anunciar aquest dimarts el Palau de Buckingham.

El monarca britànic, de 73 anys, que va ascendir al tron de manera automàtica al morir la seva mare, Isabel II, el 8 de setembre, rebrà, després d’un període de diversos mesos de dol i preparació de la cerimònia, la corona, el ceptre i l’orbe, símbols del seu regnat. El ritu religiós, oficiat per l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, «reflectirà el paper del monarca en l’actualitat i mirarà cap al futur, al mateix temps que estarà arrelat en la pompa i les tradicions històriques», va descriure el Palau.

La coronació és un ritu que s’ha mantingut gairebé sense variacions des de la conquista normanda d’Anglaterra, el 1066, i s’ha celebrat durant prop de 900 anys a l’Abadia de Westminster. El servei religiós del maig inclourà previsiblement els principals elements tradicionals que s’han repetit sense alteració durant segles, juntament amb alguns components nous, conformes a l’«esperit del nostre temps», segons ha suggerit Buckingham.

Cerimònia modesta

Entre els comentaristes de la monarquia al Regne Unit s’espera que Carles III opti per una cerimònia una mica més modesta que la fastuosa coronació de la seva mare, el 2 de juny del 1953, i que reflecteixi el seu desig d’aplicar certa austeritat a la reialesa britànica.

El nou monarca jurarà davant l’arquebisbe la seva intenció de regnar el seu país i els altres 14 dels quals és cap d’Estat, inclosos Austràlia, el Canadà i Nova Zelanda, «d’acord a les seves respectives lleis i costums», així com aplicar la «llei i la justícia» en les seves decisions.

Camil·la serà coronada juntament amb Carles III com a reina consort amb una litúrgia «similar, tot i que més senzilla», segons descriu el Palau de Buckingham.

Notícies relacionades

Només en el cas que la nova monarca sigui una dona, el seu marit no és coronat al costat d’ella, com va passar amb el marit d’Isabel II, el príncep Felip d’Edimburg.

Els portaveus oficials del rei britànic oferiran «al seu degut moment» més detalls sobre l’organització de la cerimònia de l’any vinent, que el 1953 va reunir a Londres caps d’Estat i de Govern de la Commonwealth i nombrosos països.