Claus

¿Què se sap de la fuga dels gasoductes Nord Stream 1 i 2?

  • Les autoritats daneses van detectar aquest dimarts dues fugues al nord-est i una al sud-est de l’illa de Bornholm, situada al Mar Bàltic, entre les costes de Dinamarca, Alemanya i Polònia.

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

A l’espera de conèixer-se les causes que han provocat tres fugues simultànies als gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2, cada vegada són més les veus que apunten a sabotatge i adverteixen de les conseqüències que un acte intencionat d’aquest tipus podrien tenir.

Zona d’exclusió

Les tres fugues dels gasoductes van aparèixer en aigües internacionals: dos a la zona econòmica exclusiva danesa i una a la sueca. Segons va informar la Guàrdia Costanera sueca, el flux de gas a la zona continua sent fort, cosa que impedeix la circulació d’embarcacions per la possible pèrdua de propulsió. «Continua sortint molt gas de les tres fugues. Sembla que hi ha una pèrdua de pressió a les canonades, i per això surt menys gas que ahir. I esperem que continuï sent així els pròxims dies», va dir el director de la Guàrdia Costanera, Kristoffer Böttzauw.

La piscina fumejant de gas metà al mar Bàltic amenaça de desencadenar un desastre mediambiental, com han començat a advertir ja experts científics i organitzacions ecologistes. El metà està considerat com un emissor clau de gasos amb efecte hivernacle, per la qual cosa la comunitat científica s’esforça per fer algun tipus de previsió sobre els efectes de la triple fuga. Les dues canonades contenen gas a pressió, malgrat no estar actualment en funcionament.


Possible sabotatge

Dinamarca creu que «és difícil imaginar» que les fuites de gas «siguin accidentals», després que el Kremlin hagi demanat no descartar cap possibilitat. En la mateixa línia s’han expressat Noruega, Polònia i els Estats Units, que sospiten que les fugues podrien ser conseqüència d’actes de sabotatge. En aquest sentit, sismòlegs de Suècia han anat més enllà i han confirmat explosions a la zona hores abans de confirmar-se les fugues.

La UE, al seu torn, ha deixat clar que considera aquestes fugues un acte de sabotatge, després d’assenyalar en un comunicat que tota la informació disponible «indica que les fugues són resultat d’un acte deliberat» i, per això, es compromet amb qualsevol investigació que posi llum als fets.

Investigació oberta, però amb demora

L’operadora del gasoducte Nord Stream va indicar aquest dimecres que tot suggereix que s’han produït «danys físics» al mar Bàltic en la infraestructura energètic, i va assegurar que ha començat a mobilitzar tots els recursos necessaris per estudiar les causes de l’incident. Tot i així, la investigació es demorarà.

La inspecció dels dos gasoductes Nord Stream fets malbé per explosions submarines davant d’una illa danesa al mar Bàltic no tindrà lloc fins d'aquí una o dues setmanes, va dir dimecres el ministre de Defensa de Dinamarca. A causa de l’agitació provocada per tres fuites de gas, «poden passar fàcilment una o dues setmanes abans que la zona sigui prou tranquil·la com per veure el que ha passat», va declarar Morten Bødskov als mitjans danesos al marge d’una reunió amb el secretari general de l’OTAN a Brussel·les.