Guerra a Ucraïna

L’arribada de ciutadans de Rússia a la UE es dispara un 30% en l’última setmana

Segons Frontex, entre el 19 i el 25 de setembre van entrar un total de 66.000 persones procedents de Rússia, la majoria a través de Finlàndia i Estònia

L’arribada de ciutadans de Rússia a la UE es dispara un 30% en l’última setmana

Misha Vignanski / EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La mobilització parcial decretada pel president de Rússia, Vladímir Putin, el 21 de setembre passat ha disparat les sortides de ciutadans russos del país, davant el temor d’una crida a files que els enviï al front de guerra a Ucraïna. Tot i que la majoria han optat per fugir cap a la veïna Geòrgia, Armènia o el Kazakhstan, també alguns països fronterers de la Unió Europea (UE) han començat a notar un «augment significatiu» en les trucades. Segons les últimes dades publicades per l’agència europea per a les fronteres exteriors (Frontex), entre el 19 i el 25 de setembre van entrar a la UE un total de 66.000 ciutadans russos, un 30% més que la setmana anterior.

La majoria ho fan a través dels passos fronterers d’Estònia i, sobretot, Finlàndia, que en els últims quatre dies ha registrat l’entrada de 30.000 ciutadans russos. Segons ha explicat Frontex en un comunicat, la majoria de les persones que arriben disposen de permisos de residència o visats de la UE o dels països associats de l’espai de lliure circulació de Schengen, mentre que d’altres tenen doble nacionalitat. És a dir, no demanarien a priori ni asil ni protecció internacional, almenys no tots.

Entre gener i juliol d’aquest any la UE va rebre un total de 7.300 sol·licituds, segons dades de l’agència europea per a l’asil. La xifra duplica les rebudes el 2021 (3.800) i és molt superior a la del 2020 (4.900), tot i que segueix per sota de la registrada l’any passat. A aquests s’afegeixen els 9.200 nacionals russos que vivien legalment a Ucraïna i que van demanar protecció quan la UE va activar la directiva europea de protecció temporal.

Restriccions als turistes russos

Notícies relacionades

Les tres repúbliques bàltiques i Polònia, en tot cas, ja han començat a aplicar restriccions a tots aquells russos que volen viatjar al seu territori només amb finalitats turístiques o d’oci, mentre que Finlàndia també ha començat a estudiar possibles restriccions. Des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna, el passat 24 de febrer, més d’1,30 milions de ciutadans russos han entrat al territori europeu a través de les seves fronteres terrestres mentre que més d’1,27 milions han retornat a Rússia durant el mateix període. La mobilització parcial anunciada per Putin podria alterar aquesta fotografia, particularment si el Kremlin decideix tancar les seves fronteres terrestres per evitar l’èxode de possibles reclutes. En aquest cas, segons l’agència amb seu a Polònia podrien augmentar les flames.

Frontex estima que és probable que els creuaments il·legals de la frontera augmentin si la Federació Russa decideix tancar la frontera als possibles reclutes. «A curt termini és probable que vegem un nombre creixent de ciutadans russos arribant als llocs fronterers de la UE a causa de la incertesa relacionada amb la mobilització en curs a la Federació Russa. A més llarg termini, podríem veure un augment dels creuaments fronterers il·legals a les fronteres exteriors de la UE amb Rússia i Ucraïna, així com un augment de les estades il·legals a la UE de ciutadans russos ja presents als estats membres», estimen.