Gairebé alhora amb el dòlar

La lliura esterlina es desploma i eleva la pressió per a una altra pujada de tipus

L’oposició laborista acusa el Govern de Truss d’haver perdut «la credibilitat, la confiança i estar fora de control»

La lliura esterlina es desploma i eleva la pressió per a una altra pujada de tipus

REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els mercats financers esperen la reacció del Banc d’Anglaterra per defensar la lliura esterlina i presagien un nou augment dels tipus d’interès, després de la caiguda de la divisa britànica a conseqüència de la rebaixa d’impostos presentada divendres pel Govern de Liz Truss. La crisi es va aguditzar dilluns amb la lliura en la seva cotització més baixa des de 1971, davant un dòlar fort, després que el ministre de Finances, Kwasi Kwarteng, afegís llenya al foc advertint que hi haurà encara més reduccions d’impostos. «Després d’haver posat molta por a la gent divendres, sembla que ara ha decidit posar encara més por durant el cap de setmana i la conseqüència és el que estem veient aquest matí», va assenyalar Martin Weale, antic membre del Comitè de Política Monetària del Banc d’Anglaterra.

 Pujada tipus d’interès

Els mercats anticipen que el tipus bàsic d’interès, actualment en 2,25 punts, augmentarà fins al 4% al novembre i arribarà al 6% el maig de l’any vinent. La primera d’aquestes pujades podria tenir lloc la setmana vinent, com a arma per mirar de defensar la lliura esterlina i frenar la inflació, situada actualment en el 9,9%.

 

Divendres passat el Govern de Liz Truss va anunciar una baixada d’impostos, la més gran en 50 anys, tan radical, tan enorme, que va superar de molt l’escala de l’esperat i va causar la caiguda immediata de la divisa britànica i va accelerar una crisi que ara el Banc d’Anglaterra ha d’intentar frenar, després de l’agreujament de dilluns. «Em temo que aquest tipus de coses és el que normalment s’intenta en països de Llatinoamèrica sense èxit», va ser el veredicte de l’exministre de Finances conservador, Kenneth Clarke.

Endeutament inassumible

El que el nou executiu va anomenar enganyosament un «minipressupost» va incloure reduccions fiscals de tot tipus, per a individus, empreses i les cotitzacions socials. La presentació no va estar acompanyada, com és habitual, de les xifres i l’anàlisi d’un organisme independent, l’Oficina per a la Responsabilitat Pressupostària (OBR), que avalua les conseqüències de les decisions del Govern sobre la inflació i les finances públiques. Els mercats consideren que el nivell d’endeutament és inassumible i sense aquestes dades no creuen que l’estratègia de Truss sigui creïble. El Govern afirma que publicarà l’informe de l’OBR a finals d’any, un termini inacceptablement llarg, ateses les actuals turbulències i la necessitat que el Banc d’Anglaterra restauri la disciplina econòmica.

 

Notícies relacionades

La debilitat de la lliura augmenta encara més l’endeutament a causa de la factura energètica i els 150.000 milions d’euros en ajudes a llars i negocis. El preu de l’energia es paga en dòlars i subsidiar aquestes quantitats serà ara més car. Kwarteng es va negar a comentar la nova reacció negativa dels mercats a l’inici d’una setmana que es presenta molt agitada. Un portaveu governamental va assegurar que el pressupost segueix endavant.

 Pèrdua de control

 A Liverpool, on el Partit Laborista celebra conferència anual, la responsable dels assumptes econòmics, (Shadow Chancellor), Rachel Reeves, va acusar els conservadors de «soscavar» la independència del Banc d’Anglaterra i va comparar Truss i Kwarteng amb «dos jugadors de casino, desesperats apostant a tot o res», però, «no estan apostant amb els seus diners, estan apostant amb els nostres». El govern, va remarcar Reeves, «ha perdut la credibilitat, la confiança i està fora de control». 

Temes:

Regne Unit