Invasió russa

Biden: «Aquesta guerra mira d’extingir el dret d’Ucraïna a existir com a estat. Hauria de fer que se’ls geli la sang»

  • El president dels EUA llança un contundent atac directe contra Putin en el seu discurs davant l’ONU

  • Denuncia les seves amenaces nuclears i diu que «una guerra nuclear no es pot guanyar i mai s’ha de lliurar»

Biden: «Aquesta guerra mira d’extingir el dret d’Ucraïna a existir com a estat. Hauria de fer que se’ls geli la sang»

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha disparat amb artilleria dialèctica pesada directament a Vladímir Putin en el seu discurs davant l’Assemblea General de les Nacions Unides aquest dimecres, parlant de la invasió d’Ucraïna com «una guerra brutal i innecessària triada per un home».

«Un membre permanent del Consell de Seguretat va envair el seu veí, va intentar esborrar l’estat sobirà del mapa», ha dit el demòcrata, que ha acusat Rússia d’haver «violat sense vergonya els principis centrals de la Carta de les Nacions Unides». Concretament, Biden ha assenyalat la «farsa» de referèndums organitzats pel Kremlin com violacions «significatives» d’aquesta carta fundacional de l’organisme.

Biden ha parlat també d’actes «escandalosos» i d’«atrocitats i crims de guerra» per les quals s’haurà de buscar que el Kremlin reti comptes, esmentant les fosses comunes i els senyals de tortura identificats en cadàvers, però també els atacs a escoles, hospitals i estacions.

Així mateix, ha qüestionat els arguments de Putin per llançar la invasió assegurant que «ningú va amenaçar Rússia i ningú més que Rússia va buscar el conflicte». I ha fet un resum del fons del conflicte: «Aquesta guerra mira d’extingir el dret d’Ucraïna a existir com a estat, simplement i planerament, i com a poble», ha dit. «Siguin on siguin, visquin on visquin i creguin el que creguin, hauria de fer que se’ls geli la sang».

Conflicte nuclear i ordre mundial

El mandatari nord-americà ha alertat també sobre les amenaces de conflicte nuclear que ha estat llançant Putin, i davant aquest repte no només ha assegurat que Washington continuarà buscant «mesures de control d’armes crítiques» sinó que també ha llançat un missatge global: «Una guerra nuclear no es pot guanyar i mai s’ha de lliurar».

Per Biden les accions de Rússia no són només un afront a Ucraïna, sinó a tot el sistema establert després de la Segona Guerra Mundial. I per això en el seu discurs davant l’ONU ha assegurat que «si les nacions poden perseguir les seves ambicions imperials sense conseqüències posem en risc tot el que representa aquesta institució, tot».

Reforma del Consell de Seguretat

El líder nord-americà també ha aprofitat la situació per remarcar indirectament la incapacitat per fer front al conflicte del Consell de Seguretat, l’òrgan que s’encarrega del manteniment de la pau i la seguretat i on tenen poder de veto els cinc països que en són membres permanents, incloent-hi Rússia, la Xina i els propis EUA. I ha urgit els membres del Consell a «mantenir i defensar la carta i abstenir-se d’utilitzar el veto excepte en situacions puntuals i extraordinàries». És un poder del qual Moscou ha fet ús freqüentment en els últims mesos, però que Washington també ha utilitzat repetidament en el passat per vetar, per exemple, resolucions referides a Israel per accions a Palestina.

Notícies relacionades

Biden ha assegurat que «ha arribat l’hora que aquesta institució es torni més inclusiva, per poder respondre millor a les necessitats del món d’avui» i, en la seva declaració més oberta i contundent fins a la data sobre les propostes de reforma d’aquest òrgan, ha afirmat que «els EUA recolzen elevar el nombre tant de representants permanents com no permanents en el Consell. Això inclou seients permanents per a països a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i el Carib».  És una proposta que sap que en aquest precís moment no tirarà endavant, però permetria retratar Moscou o Pequín com a barreres.

300.000 reservistes

Putin ha anunciat aquest dimecres en un discurs dirigit a la nació la mobilització parcial de la ciutadania. Aquesta mesura afectarà uns 300.000 reservistes que podrien ser cridats a combatre. Davant d’aquest anunci i després de l’aprovació d’una llei per castigar els desertors, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat que les Forces Armades russes tenen «problemes». Zelenski intervé, a través d’un vídeo pregravat, aquesta tarda davant l’Assemblea.