Defensa

Un exèrcit amb estàndards OTAN contra Rússia: Espanya ofereix formar soldats ucraïnesos

  • Defensa vol formar soldats en l’ús de bateries antiaèries i donar-los ensinistrament militar bàsic

  • El Regne Unit té un pla sostingut per millorar les capacitats militars de 10.000 soldats ucraïnesos

Un exèrcit amb estàndards OTAN contra Rússia: Espanya ofereix formar soldats ucraïnesos

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Espanya està disposada a entrar en el club de països occidentals que ensinistren soldats ucraïnesos per vèncer l’invasor rus. Aquest dimecres, coincidint amb el dia de la independència d’Ucraïna i després de les crítiques de l’ambaixador del país per l’escassetat de col·laboració militar oferta per Espanya, el Ministeri de Defensa va anunciar un nou paquet d’ajuda militar. S’hi inclou un sistema de míssils antiaeris «en situació de plena operativitat» i per al qual s’ofereix també «efectuar l’ensinistrament en l’operació i manteniment», segons el departament dirigit per Margarita Robles.

Tot i que no s’han donat els detalls d’aquesta bateria antiaèria, fonts coneixedores apunten a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, diari que pertany al grup Prensa Ibérica igual com aquest mitjà, que es tracta del model Aspide produït a Itàlia per l’empresa Selenia. Té un cercador radar que necessita eficàcia en el maneig, tot i que no requereix gaires hores de formació, segons assegura a aquest diari Yago Rodríguez, especialista en estudis estratègics.

A més d’aquesta formació en l’ús concret d’aquest sistema de míssils, Margarita Robles ha ofert, en una carta enviada al seu homòleg ucraïnès, un programa de formació de forces ucraïneses a Espanya. «S’està coordinant amb un país aliat la preparació d’ensinistradors espanyols i diferents mòduls d’ensinistrament prioritaris per a les forces armades ucraïneses», assegura el ministeri en una nota de premsa. «Aquesta tasca és susceptible de ser inclosa a la possible futura missió de la Unió Europea, en cas de ser aprovada.»

Seria la primera vegada que es conegui que, després de sis mesos de guerra, Espanya porta a terme un programa substancial per millorar les capacitats bèl·liques dels soldats ucraïnesos. «La formació és part essencial de l’ajuda que els països de l’OTAN estem donant a Ucraïna», diu a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA l’analista de l’ICDS Kalev Stoicescu. «En aquest sentit, és una bona notícia que Espanya s’afegeixi a la gran feina que estan fent el Regne Unit, Polònia, els Estats Units i els bàltics, formant soldats, oficials i sotsoficials, o creant ensinistradors que després puguin formar més soldats ja a Ucraïna».

Aquests programes són una de les fortaleses que està permetent a l’exèrcit de Kíiv aguantar l’envestida de l’invasor rus, més poderós en tots els sentits. I aquesta implicació dels moderns exèrcits occidentals preocupa a Moscou. Els serveis de contraespionatge alemanys han informat aquest divendres que funcionaris russos han estat espiant en els centres de formació

Segons ‘Der Spiegel’, s’han vist almenys dos vehicles sospitosos i petits drons que apareixien i desapareixien ràpidament en dos llocs d’Alemanya on es porten a terme aquests entrenaments. 

Una ubicació és el camp d’Idar-Oberstein, a l’estat occidental de Renània-Palatinat, on l’Exèrcit alemany els ensenya a utilitzar l’artilleria autopropulsada del tipus howitzer Panzerhaubitze 2000. L’altre és Grafenwoehr a Baviera. Aquí és l’Exèrcit dels Estats Units el que millora les capacitats ucraïneses en l’ús de sistemes d’artilleria.

L’exemple del Regne Unit

«Fa dues setmanes aquests homes eren civils. Algun dia tornaran a ser-ho, però de moment els estem entrenant perquè estiguin llestos per lluitar en la línia del front», es llegia en un tuit del 20 d’agost passat del Ministeri de Defensa Britànic, acompanyat d’un vídeo d’una de les sessions de formació.

El Regne Unit té un sòlid programa de formació de soldats ucraïnesos des de fa anys. Segons va destacar fa unes setmanes l’ambaixador britànic a Espanya, Hugh Elliott a aquest diari, el Regne Unit ensinistra efectius ucraïnesos des que Rússia va envair Crimea el 2014. En aquests anys, l’anomenada operació Orbital n’ha donat formació a 22.000. 

El mes de juny passat va començar un programa nou d’entrenament en sòl britànic. Ja n’han sortit 2.300 soldats ucraïnesos llestos i amb noves capacitats per lliurar la guerra contra Rússia. El Canadà, Dinamarca, Finlàndia, Suècia, Noruega, Alemanya i Letònia acaben d’anunciar que s’uneixen a la iniciativa, segons el Ministeri de Defensa del Regne Unit. Els Països Baixos ja havia dit que recolzaria la iniciativa.

Londres ha desplegat més de 1.000 membres de les seves forces armades en diversos camps d’entrenament per tot el Regne Unit. Els cursos duren unes quantes setmanes, i en aquest temps es converteix reclutes voluntaris amb poca o nul·la experiència militar en soldats llestos per al combat en primera línia: ús d’armes com les variants dels fusells d’assalt AK, coneixements de primers auxilis aplicats al camp de batalla, tècniques de supervivència o tàctiques de patrullatge, a més de les lleis que regeixen en els conflictes armats. Se’ls proveeix de tot el necessari per anar directament al front: cascos, protecció corporal, uniformes d’hivern, eines per cavar trinxeres i equips de primers auxilis, entre altres eines militars.

En agraïment per l’«incondicional suport a la llibertat d’Ucraïna» del Regne Unit, el president Volodímir Zelenski va entregar aquest dijous a Boris Johnson «el guardó més alt que pot ser ofert a un estranger», l’Ordre de la Llibertat. El ministre de Defensa Ben Wallace va remarcar la importància d’aquests programes en la «nova fase» del suport del seu país a Ucraïna. 

Els Estats Units no donen xifres totals de soldats formats. El ministeri de Defensa va dir el 19 d’agost que hi ha unes quantes iniciatives de formació en marxa a diversos països d’Europa. «Els Estats Units estan especialment compromesos junt amb els seus països aliats amb la formació de les forces armades d’Ucraïna», asseguren. Oficials d’alt rang ucraïnesos s’han format en aquests anys també a la base de Fort Leavenworth, a Kansas.

Notícies relacionades

Abans que comencés la invasió el 24 de febrer del 2022, l’Exèrcit d’Ucraïna estava compost per 200.000 soldats en actiu, 40.000 desplegats al Donbass ocupat per forces prorusses. N’hi ha 900.000 en la reserva, i prop de 7 milions de ciutadans entre 16-49 anys en condicions d’unir-se al servei militar. 

El mes de juliol passat, el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, va anunciar els seus plans per aconseguir unes forces armades d’un milió de soldats, formats en les tàctiques més modernes i equipats amb armes amb els estàndards de l’OTAN entregades pels països aliats. Zelenski ha dit que vol recuperar cada centímetre del 20% del territori ocupat per les tropes de Vladímir Putin.