Església catòlica

El papa Francesc prepara la seva successió amb la investidura de 20 nous cardenals

16 dels nous cardenals tindran dret a votar al conclave per a l’elecció del nou Papa

El papa Francesc prepara la seva successió amb la investidura de 20 nous cardenals

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

El papa Francesc, que lidia amb les xacres de l’edat i no descarta renunciar al càrrec per raons de salut, prepara la seva successió amb la investidura dissabte de 20 nous cardenals, 16 d’ells amb dret a votar en el conclave per a l’elecció del seu successor.

El Papa, de 85 anys, va convocar tots els cardenals del món a una reunió inèdita de dos dies, que tindrà lloc després de la creació –terme religiós– dels 20 nous prínceps de l’Església.

La cerimònia d’investidura dels nous cardenals tindrà lloc dissabte a les 16 hores durant una cerimònia solemne a la basílica de Sant Pere al Vaticà.

Dedicada a la reforma de la Constitució Pontifícia, aprovada al març i en vigor des del 5 de juny, la convocatòria de gairebé 300 cardenals resulta una mena de preconclave, durant el qual es farà un balanç de la situació de l’Església després de gairebé 10 anys de lideratge del papa llatinoamericà. La salut de Francesc i els seus possibles successors

balanç de la situació de l’Església després de gairebé 10 anys de lideratge del papa llatinoamericà. La salut de Francesc i els seus possibles successorsLa reunió ha desencadenat també tota mena d’especulacions, en particular sobre l’estat de salut del Papa, que va ser operat del còlon el 2021 i pateix dolors al genoll dret que li impedeixen caminar i l’obliguen a anar en cadira de rodes.

Francesc, a més, no va descartar la possibilitat de renunciar al càrrec davant les dificultats de salut, segons va admetre a finals de juliol als periodistes que el van acompanyar en el seu viatge al Canadà.

«Canviar de Papa no seria una catàstrofe», els va dir, tot i que va explicar: «No he pensat en aquesta possibilitat, però això no vol dir que demà passat no ho pensi».

«La porta està oberta», va afegir.

Amb la investidura dels nous purpurats, el primer papa llatinoamericà de la història proposa per a la seva successió religiosos provinents de les perifèries del món, segurament més oberts, menys acostumats a les intrigues de la Cúria Romana.

Alguns d’ells són del Brasil, el Paraguai, l’Índia, Singapur, Mongòlia i el Timor Oriental.

En la llista de 16 cardenals que tenen menys de 80 anys, amb dret a vot en cas de conclave per la renúncia o mort del Papa, hi figuren tres llatinoamericans: dos brasilers i un paraguaià, l’arquebisbe d’Asunción.

Un quart, un colombià, supera els 80 anys i, per tant, no podrà participar en l’elecció del futur pontífex.

Al final del seu vuitè consistori, gairebé un per cada any de papat, ja que al març compleix 10 anys al capdavant de l’Església, Francesc haurà elegit 83 cardenals del total actual de 132 electors, és a dir gairebé dos terços.

Una xifra determinant en cas d’elecció del Papa, ja que justament es requereix la majoria de dos terços.

Fidel a la seva línia a favor d’una Església més social, menys europea, pròxima als oblidats, el papa nascut a l’Argentina va elegir dos africans i cinc asiàtics, incloent-hi dos indis, confirmant l’auge d’aquest continent.

Entre els nomenaments més notables hi figura el del nord-americà Robert McElroy, bisbe de San Diego, a Califòrnia, considerat un progressista per les seves posicions sobre els catòlics homosexuals i el dret a l’avortament.

Un altre nomenament emblemàtic és del missioner italià Giorgio Marengo, que treballa a Mongòlia. Serà el cardenal més jove del món amb només 48 anys.

Tres futurs cardenals ocupen càrrecs a la Cúria, el govern central de l’Església: el britànic Arthur Roche, el coreà Lazzaro You Heung-sik i l’espanyol Fernando Vérgez Alzaga, president de la governació de l’estat de la Ciutat del Vaticà.

Inicialment designat, el belga Lucas van Looy, de 80 anys, bisbe emèrit de Gant, va demanar que se’l dispensés d’aquest títol per les crítiques al seu maneig dels abusos sexuals per part de membres del clergat.

Notícies relacionades

Segons el ritu, els futurs cardenals s’agenollaran davant el Papa per rebre la birreta vermella cardenalícia, un color que recorda la sang que Crist va vessar a la creu.

La cerimònia serà seguida per la tradicional «visita de cortesia» al Vaticà, que permet als romans acostar-se a saludar personalment els nous cardenals.

Temes:

Papa Francesc