Conflicte diplomàtic

Algèria descongela els comptes bancaris per al comerç exterior amb Espanya: l’ordre anterior «ja no està vigent»

En una nota de la patronal bancària es desfà l’ordre anterior del juny de congelar els comptes per fer pagaments i cobraments de comerç des d’Espanya i cap a aquest país | L’any passat hi va haver prop de 1.900 milions d’euros en exportacions a Algèria

Algèria descongela els comptes bancaris per al comerç exterior amb Espanya: l’ordre anterior «ja no està vigent»

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Algèria desbloqueja els comptes bancaris utilitzats per al comerç exterior amb Espanya. La patronal bancària ABEF ha enviat una nota informativa a bancs i institucions financeres dient que «ja no està vigent» l’ordre del juny de congelar els comptes que s’utilitzen per fer pagaments de comerç exterior amb Espanya. La circular ha sigut avançada pel mitjà algerià en francès TSA i també hi ha tingut accés aquest diari. L’ABEF és la patronal de la banca, està supervisada pel Govern, i és la mateixa institució que, el 8 de juny, va manar que fossin congelats aquests comptes bancaris, cosa que bloquejava les exportacions espanyoles.

«Distingits directors de bancs i institucions financeres. Sobre les mesures de congelació de les domiciliacions bancàries per a operacions de comerç exterior de productes i serveis des d’Espanya i cap a aquest país», es llegeix a la carta, datada el 28 de juliol del 2022, «tinc l’honor d’assenyalar-los que, després de l’avaluació de les mesures cautelars a què fa referència aquest document, i en consulta amb els actors involucrats en el comerç exterior, ja no són d’aplicació».

La circular s’ha enviat pocs dies després que es conegués que els funcionaris de duanes algerians havien demanat explicacions al Govern Abdelmadjid Tebboune sobre com aplicar les penalitzacions a Espanya d’operacions anteriors al 8 de juny. «La situació posa en uns llimbs totals les empreses algerianes que tenen vincles econòmics amb Espanya», criticava el mitjà algerià TSA.

A falta de veure quina és l’aplicació real d’aquesta ordre sobre el terreny i de si hi ha alguna altra restricció a les duanes, la nota sembla desbloquejar el comerç exterior d’Espanya amb Algèria. La mesura de represàlia comercial es va produir el mateix dia en què l’Executiu de Tebboune va ordenar suspendre el Tractat d’Amistat amb Espanya, després de la compareixença de Pedro Sánchez al Congrés per explicar el seu gir respecte al Sàhara Occidental (reconèixer el pla autonomista del Marroc com el «més creïble»).

Notícies relacionades

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, va portar el cas comercial a Brussel·les, perquè és la UE la que té competències respecte a comerç exterior amb països que, com Algèria, tenen acords amb la Unió.

Poc després, Alger va cessar el ministre de Finances, un fet que es relaciona amb l’ordre de l’ABEF. Ni Madrid ni Brussel·les han donat explicacions sobre la situació des d’aleshores, tret d’una breu compareixença de la secretària d’Estat de Comerç al Congrés.