Defensa nacional

Polònia desconfia de Rússia i es prepara per a la guerra

  • Fomentarà l’entrenament de la població amb armes en camps de tir

  • Guerra Rússia-Ucraïna avui: Última hora, en directe

Polònia desconfia de Rússia i es prepara per a la guerra

REUTERS/Eva Plevier

1
Es llegeix en minuts
EFE

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va anunciar aquest dilluns la construcció de centenars de polígons de tir públics arreu del país i una nova llei d’accés a armes de foc per «capacitar la societat» en la defensa nacional.

En unes declaracions a la premsa a la ciutat de Myszkow (sud), on va inaugurar un polígon de tir, Morawiecki va assegurar que «si Rússia pensés alguna vegada a atacar Polònia, que sàpiga que 40 milions de polonesos estan preparats per defensar-la amb armes a la mà».

El Govern polonès posarà en marxa un «programa nacional de foment del tir» amb la construcció d’almenys 314 instal·lacions, una a cada districte del país, on s’ofereixi als ciutadans classes de tir amb armes curtes i fusells i l’oportunitat de practicar regularment.

A més, el cap de l’Executiu polonès va dir que el seu Govern prepara una llei d’accés i ús d’armes de foc per a civils perquè «la societat civil també ha de capacitar-se per a la defensa».

Morawiecki va remarcar que a més de la modernització i ampliació de l’Exèrcit polonès, «gràcies a moderns camps de tir com el de Myszkow, més persones s’entrenaran per utilitzar armes de foc».

«És necessari reiterar el missatge que l’accés a les armes és per fer-nos més forts com a país», va dir Morawiecki, «i com diu la dita llatina, si vols la pau, prepara’t per a la guerra», va concloure.

Pawel Kukiz, líder del partit Kukiz´15, que manté amb el govern una aliança parlamentària, va anunciar recentment la seva intenció d’impulsar una legislació per simplificar els requisits dels ciutadans per posseir armes de foc.

Notícies relacionades

En declaracions a la ràdio polonesa, Kukiz va declarar recentment que «si fóssim al lloc d’Ucraïna, qualsevol ciutadà amb un (fusell) kalàixnikov hauria de saber utilitzar-lo».

D’altra banda, Varsòvia vol potenciar la modernització i ampliació de les seves forces armades amb un ambiciós programa d’adquisició d’armament i amb un servei militar voluntari que pretén reclutar més de 150.000 joves en cossos militars i paramilitars.