Guerra d’Ucraïna

Alemanya no ha rebut una petició d’Espanya per enviar tancs Leopard 2 a Ucraïna

  • El canceller alemany Olaf Scholz té l’última paraula per donar llum verda a l’operació de venda

  • Espanya seria el primer país membre de l’OTAN a cedir a Kíiv aquest tipus d’armament pesant

Alemanya no ha rebut una petició d’Espanya per enviar tancs Leopard 2 a Ucraïna
3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

El Govern federal d’Alemanya ha confirmat aquest divendres que encara no ha rebut una petició oficial del Govern d’Espanya per enviar tancs de combat Leopard 2 a l’exèrcit d’Ucraïna. «La situació és la mateixa que la que el canceller va comunicar», ha respost el portaveu del Govern federal, Steffen Hebestreit, a una pregunta d’EL PERIÓDICO en la roda de premsa governamental que se celebra setmanalment a Berlín.

Després que el diari ‘El País’ publiqués diumenge la intenció del Govern de Pedro Sánchez d’enviar a Ucraïna carros de combat Leopard 2 A4 –de fabricació alemanya–, el canceller alemany Olaf Scholz va respondre dimarts, durant una visita oficial a Letònia, que el seu Govern no tenia notícies al respecte. Madrid no ha confirmat ni desmentit aquesta informació.

En resposta a EL PERIÓDICO sobre els requisits que hauria de complir una hipotètica petició oficial com aquesta per part de l’Executiu espanyol, el portaveu de Scholz va preferir no entrar en especulacions. Hebestreit es va limitar a dir que Berlín analitzarà els detalls d’aquesta possible sol·licitud quan la tingui a sobre de la taula. «No puc fer més comentaris al respecte», va afegir.

Autorització pendent

Els tancs alemanys Leopard que Espanya estaria disposada a cedir a Ucraïna van ser adquirits per l’exèrcit espanyol fa dècades. La venda d’armament a altres països per la indústria alemanya ha de rebre una autorització prèvia del Govern federal. Aquesta autorització sol incloure una «clàusula de permanència final» que estableix una autorització obligatòria de Berlín en cas que el primer comprador vulgui vendre o cedir posteriorment aquest armament a tercers països. La clàusula pretén evitar que les armes acabin en territoris de crisi o en guerra i que poden generar problemes diplomàtics a Alemanya.

El Consell Federal de Seguretat és el gremi encarregat de donar llum verda a aquestes peticions procedents d’altres països. El consell forma part del Govern federal i està presidit pel canceller, en aquest cas, el socialdemòcrata Scholz. Els ministres d’Exteriors, Interior, Finances, Economia, Cooperació i Desenvolupament són altres integrants del consell. També hi participa un representant de l’exèrcit alemany en qualitat d’observador, segons detalla la Central Federal de Formació Política. «No puc anticipar un examen, però el tràmit oficial és clar. I jo opino que Ucraïna ha de rebre suport en aquests moments difícils», va dir dimarts el ministre federal d’Economia i vicecanceller alemany, el verd Robert Habeck, durant una visita oficial als territoris ocupats palestins.

El partit ecoliberal està oferint un discurs bastant més agressiu davant de la invasió russa d’Ucraïna que els socialdemòcrates de Scholz, que es mostren més reticents a l’enviament d’armament pesant a l’exèrcit ucraïnès i que han rebutjat totalment des de l’inici de la guerra l’establiment d’una zona d’exclusió aèria per part de l’OTAN. Això ha generat certes tensions dins de la coalició de Govern de socialdemòcrates, verds i liberals. El canceller Scholz ha repetit en moltes ocasions que el perill d’una guerra oberta entre l’OTAN i Rússia és una possibilitat real.

 

Sense precedents

Notícies relacionades

Si s’oficialitzés la petició del Govern de Sánchez per enviar els Leopard 2 A4 a Ucraïna, Espanya seria el primer Estat membre de l’OTAN a cedir aquest armament pesant a Kíiv. Així ho ha confirmat aquest divendres el portaveu del Govern federal. «Diversos països han enviat tancs de combat; segons la informació que tinc, són tancs de fabricació russa o soviètica. Si es tractés del Leopard 2, és a dir, tancs de producció occidental, llavors sí que suposaria un canvi», ha dit Hebestreit.

Madrid acollirà una cimera de l’OTAN els dies 29 i 30 de juny. L’objectiu oficial de la cimera és reforçar les defenses de l’Aliança dins del seu territori. La trobada, en la qual també participarà Alemanya, podria donar més novetats sobre un tema que ha generat titulars en la premsa alemanya.