Els efectes del canvi climàtic

Les devastadores inundacions a Sud-àfrica deixen almenys 341 morts

Les devastadores inundacions a Sud-àfrica deixen almenys 341 morts

AFP / RAJESH JANTILAL

4
Es llegeix en minuts
EFE

Les devastadores inundacions que ha registrat la província sud-africana de KwaZulu-Natal (a l’est del país) des de dilluns acumulen ja 341 víctimes mortals, però la previsió és que la xifra augmenti mentre continuen les tasques d’emergència a la zona, que va ser declarada en estat de desastre.

Les pluges, les més intenses en més de 60 anys, van donar dijous una treva a la regió, però s’espera que tornin a partir de dissabte, de manera que els equips d’emergència treballen aquest divendres a contrarellotge per donar refugi als milers d’afectats, buscar les desenes de desapareguts i prevenir encara més danys en les infraestructures i vivendes.

«Catàstrofe d’enormes proporcions»

«Catàstrofe d’enormes proporcions»«Els nostres pensaments estan amb la gent de KwaZulu-Natal que s’està veient afectada per les greus inundacions, que han provocat la pèrdua de moltes vides i han destruït llars, negocis i infraestructures públiques», ha manifestat aquest divendres en un comunicat el president del país, Cyril Ramaphosa, que dijous va recórrer les zones afectades al costat de les autoritats locals.

En aquesta visita, el mandatari va descriure la situació com una «catàstrofe d’enormes proporcions» i la va relacionar directament amb el canvi climàtic. Per això, el Govern sud-africà va declarar ahir a la nit l’estat de desastre a KwaZulu-Natal, de manera que la regió podrà accedir a recursos especials de l’Estat per fer front als danys.

Barriades arrasades i pèrdues milionàries

«El moment i la severitat del desastre de les inundacions assenyala clarament que vivim en temps de desequilibri ecològic, canvi climàtic i degradació mediambiental», ha reflexionat el cap de Govern de la província, Sihle Zikalala, després d’admetre que són temps de «desastre sense precedents» per a la regió. Zikalala va calcular també que els danys materials, que encara estan per quantificar, ascendiran a pèrdues milionàries.

Només a la municipalitat que acull la ciutat de Durban (denominada oficialment eThekwini), que és la tercera ciutat més gran de Sud-àfrica i la més important de KwaZulu-Natal, els danys es quantifiquen en 757 milions de rands (uns 50 milions d’euros), segons càlculs anunciats per l’alcalde, Mxolisi Kaunda.

En molts llocs de la província, que es preparava per rebre milers de visitants per les festes de Pasqua, els ciutadans s’han quedat sense llum ni aigua corrent i moltes carreteres continuen intransitables. Les autoritats locals també calculen que milers de persones s’han quedat sense llar i les escoles es mantindran tancades fins a la setmana vinent a les zones afectades.

Especialment afectades s’han vist les àrees d’assentaments informals al voltant de Durban, amb moltes barriades arrasades completament per les aigües torrencials i els corriments de terra. En punts com el suburbi de Reservoir Hills, diversos veïns que ho han perdut tot en aquestes inundacions i que asseguren que estan sent ignorats per les autoritats han protagonitzar avui divendres protestes que van haver de ser dispersades per la policia.

El port de Durban –el més important de transport marítim de càrrega de tot el continent africà– va haver de suspendre les seves operacions dimecres i els ferrocarrils de la zona també van registrar greus afectacions. Grans fàbriques, com la planta que l’automobilística Toyota té a Durban, també es van veure completament negades per l’aigua i van haver de paralitzar la seva activitat.

També es van haver de desplegar contingents de policia per lidiar amb intents de saquejos en alguns punts de la província i l’Exèrcit té efectius sobre el terreny per ajudar en les tasques de rescat.

Augment dels fenòmens climàtics

Arran d’aquesta catàstrofe natural, diversos mandataris del continent africà es van solidaritzar amb Sud-àfrica i van enviar missatges de condolença.

«Els meus pensaments estan amb Cyril Ramaphosa i els camarades sud-africans que s’han vist afectats per les intenses pluges i inundacions durant els últims dies. Etiòpia se solidaritza en aquests durs moments», va publicar el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, al seu compte de Twitter.

KwaZulu-Natal ha experimentat un augment d’aquests fenòmens climàtics en els últims anys. Els més greus dels temps recents van tenir lloc el 2019, quan les pluges torrencials i inundacions van deixar uns 80 morts en aquesta mateixa època de l’any.

Notícies relacionades

KwaZulu-Natal, a més, afronta encara la desolació causada pels greus disturbis que Sud-àfrica va viure el juliol de 2021, ja que va ser la província on es van viure amb més intensitat. Només allà es van registrar 275 dels 354 morts que van deixar aquells incidents. 

Els països veïns de Sud-àfrica pateixen aquesta mena de catàstrofes naturals a causa de les tempestes tropicals gairebé cada any, però aquest país està protegit de les tempestes a l’oceà Índic. Aquestes pluges no eren tropicals, sinó provocades per un fenomen meteorològic que va portar pluja i fred a gran part del país. Quan les tempestes van arribar al clima més càlid i humit de la província de Kwazulu-Natal, on es troba Durban, va ploure encara més.

Temes:

Inundacions