El desafiament rus

Rússia bombardeja Kíiv mentre negocia amb Ucraïna

  • La guerra de Rússia i Ucraïna, en directe

  • Reportatge multimèdia: Resum de dues setmanes d’invasió russa

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Kíiv, la capital d’Ucraïna, ha continuat aquest dilluns sent objectiu d’atacs de l’Exèrcit rus mentre el Govern ucraïnès i el de Moscou portaven a terme una nova ronda de converses per trobar un acord que posi fi a la cruenta guerra iniciada pel president Vladímir Putin. Finalment, després d’hores de negociacions, realitzades en aquesta ocasió per videotrucada, la part ucraïnesa ha informat de la decisió de realitzar una «pausa tècnica» fins aquest dimarts, quan es reprendrà la discussió. No es coneixen els detalls de les converses, però el fet que es mantingui oberta una via de diàleg és considerat una cosa positiva per Kíiv, Occident i els analistes del conflicte.

«S’ha fet una pausa tècnica en les negociacions fins demà (per aquest dimarts)», ha informat amb un tuit el negociador ucraïnès Mijailo Podoliak, assessor del president Volodímir Zelenski. La raó és que es requereix «treball addicional en els subgrups de treball per aclarir definicions», ha continuat Podoliak, abans d’afegir que les negociacions seguiran endavant. «La comunicació és difícil, però continua», havia informat Podoliak, ja hores abans.

El dinovè dia de guerra, l’evolució del diàleg entre els dos països ha coincidit amb un nou atac al barri residencial d’Obolon, a Kíiv. Allà, segons han comunicat les forces ucraïneses, almenys una persona ha perdut la vida –altres fonts van elevar el balanç de morts–, i un centenar de persones va haver d’abandonar els edificis que habitaven, alguns dels quals van patir incendis de gran magnitud, fet que va requerir la intervenció del cos de bombers de Kíiv. Només així alguns avis i una família es van poder escapar de les flames, ja que havien quedat atrapats després que s’esfondrés la via de sortida que tenien, una escala que es va esfondrar amb l’atac.

Atac a Donetsk

L’ofensiva sobre Kíiv també ha coincidit amb l’acusació de Moscou que les forces ucraïneses haurien llançat un atac amb míssils que va posar fi a la vida d’una vintena de civils a la regió separatista de Donetsk, a l’est del país. Una denúncia que Kíiv va desmentir. Analistes independents no han pogut comprovar de moment la veracitat de les versions ofertes pels dos bàndols.

Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) també ha informat que, des de l’esclat de la guerra, s’han produït 31 atacs contra hospitals i centres sanitaris ucraïnesos, i que 12 persones han mort com a conseqüència d’aquestes activitats. Entre les quals hi ha una de les dones evacuades de l’hospital de Mariúpol, bombardejat dimecres passat, i la imatge ajaguda en una llitera amb un estat avançat de gestació de les quals va donar la volta al món, segons ha informat l’agència Associated Press (AP).

A Lviv, ciutat de l’oest del país sacsejada des de divendres passat per una sèrie de bombardejos en ciutats pròximes, les autoritats van tornar a demanar novament a la comunitat internacional el tancament de l’espai aeri d’Ucraïna, una lletania que repeteixen des de fa diversos dies i que va tornar a sortir a la llum amb l’atac rus de diumenge sobre una base militar a uns 15 quilòmetres de la frontera amb Polònia. Des de l’acabat d’estrenar centre de premsa de la ciutat, l’alcalde, Andriy Sadovyi, va explicar que la gent continua donant sang però que hi ha 10 dels ferits de l’atac del diumenge que estan en «males condicions».

«Crec que guanyarem»

Notícies relacionades

«És un moment molt difícil de les nostres vides», va dir Sadovyi, a l’elevar el nombre de morts per l’atac a 37 i el dels ferits a 147. «No sé quan s’acabarà aquesta guerra», però «crec que guanyarem i crec en Déu», va concloure. Des de Kíiv, un portaveu del Ministeri de Defensa va afirmar, sense oferir proves, que la moral de les tropes russes «és baixa» i que hi ha diversos oficials russos que s’estan negant a lluitar contra les forces ucraïneses. Tot seguit, el Govern ucraïnès va difondre dades d’alguns soldats russos, joveníssims, capturades per les forces ucraïneses.

La guerra, en qualsevol cas, encara no ha donat senyals de retrocedir a Ucraïna. A més de Kíiv, dilluns a la matinada, que és quan des de l’inici de la invasió russa se solen produir la majoria dels atacs, també van ser denunciats bombardejos contra de la torre de televisió de Rivne –en el qual haurien mort nou persones– i a Zhytomyr, a l’oest del país; en una escola de Mikolaiv, al sud; i a Ojtirka, una petita ciutat a l’est ubicada entre les martiritzades Sumi i Khàrkiv.