Protesta

Activistes prenen la mansió d’un oligarca rus a Londres

  • La guerra de Rússia i Ucraïna, en directe

  • Reportatge multimèdia: Resum de dues setmanes d’invasió russa

Activistes prenen la mansió d’un oligarca rus a Londres

TOLGA AKMEN

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un grup d’activistes ha pres aquest dilluns al centre de Londres una mansió que pertany a un dels oligarques russos sancionats pel Govern britànic pels seus vincles amb el Kremlin per protestar contra la invasió de Rússia a Ucraïna.

Els ocupants de la luxosa propietat han penjat banderes ucraïneses i cartells amb missatges com: «Aquesta propietat ha sigut alliberada», per l’exterior de l’edifici, situat a l’exclusiva plaça de Belgravia, pròxima a diverses ambaixades estrangeres, mentre han animat els ciutadans a unir-se a la seva protesta.

Segons assenyalen els mitjans locals, es creu que la vivenda, de set dormitoris, ubicada en un dels barris més cars de la capital britànica, pertany al magnat Oleg Deripaska, estret aliat del president rus, Vladímir Putin.

Pel que sembla, els okupes no tenen intenció d’instal·lar-s’hi de forma indefinida ni de dormir a la propietat, i l’ocupació pretén servir d’acte de rebuig contra la invasió de les tropes russes a Ucraïna.

«Ocupant aquesta mansió, volem mostrar solidaritat amb els ucraïnesos, però també amb els russos que mai han estat d’acord amb aquesta bogeria», apunten els okupes, que es defineixen com a anarquistes, en un comunicat.

Sancions des del 2018

Deripaska, fundador de la companyia de metalls i hidroenergia EN+, ha sigut objecte de sancions per part dels Estats Units des del 2018 com a resultat de la seva estreta relació amb Putin. Els seus negocis estan centralitzats a Londres, amb la seu principal a Georgia House, a dos passejos del Palau de Saint James. En el passat Deripaska ha estat vinculat a alts càrrecs de la política britànica.

La vivenda, que compta amb una sala de cine, un gimnàs i una sauna turca, va ser comprada mitjançant Ravello Limited, una companyia ‘offshore’ de les illes Verges.

Notícies relacionades

L’Agència del Crim Nacional (NCA) va sol·licitar la congelació dels actius de cinc comptes bancaris a nom de l’oligarca arran de la invasió d’Ucraïna per les tropes russes.

Els activistes han assenyalat als mitjans locals que el seu acte pretén «fer la feina» de la ministra britànica d’Interior, Priti Patel, a qui demanen que enviï refugiats ucraïnesos a viure en aquesta propietat.