Difícils negociacions

Ucraïna, disposada a no entrar a l’OTAN si es garanteix la seva seguretat

Reclama que l’ONU, inclosa Rússia, estableixi un sistema de protecció similar a la que li hauria donat l’Aliança

Ucraïna, disposada a no entrar a l’OTAN si es garanteix la seva seguretat

JOHANNA GERON

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitro Kuleba, ha assegurat que el seu país estaria disposat a mantenir-se fora de l’OTAN si les Nacions Unides, inclosa Rússia, garanteix un marc de seguretat tan ampli com el que li proporcionaria l’Aliança.

«És una cosa que estem disposats a discutir», va dir el ministre ucraïnès després d’una reunió aquest dijous amb el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, durant la qual no es va avançar en l’obertura de corredors humanitaris ni a aprovar un alto el foc en la invasió llançada per Moscou fa dues setmanes.

Kuleba va recordar que una eventual entrada a l’OTAN està contemplada a la Constitució del seu país però també que és conscient que això no passarà «en un tres i no res», i ni tan sols en un «futur pròxim».

«És a la nostra Constitució i ha sigut una part consistent de la nostra política unir-nos eventualment a l’OTAN com un membre ple, i disfrutar de la garanties de seguretat» que proporciona l’OTAN», va explicar el ministre.

Però també es va mostrar disposat a discutir la possibilitat d’arribar a un acord sobre un «sistema de garanties similar al de l’OTAN» que tingués el suport dels membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU, inclosa Rússia, i de tots els seus països veïns.

Negativa a la zona d’exclusió aèria

A més, va assegurar que s’ha comprovat que l’OTAN no està disposada a «actuar col·lectivament per parar la guerra i protegir civils a Ucraïna dels bombardejos aeris de Rússia», en relació amb la negativa de decretar una zona d’exclusió aèria sobre Ucraïna.

Notícies relacionades

«Això planteja la qüestió de com garantir la seguretat d’Ucraïna entre ara i una eventual entrada a l’OTAN», va dir.

«La guerra està passant ara. De moment és el nostre Exèrcit el que assegura la nostra seguretat, i la gent d’Ucraïna la que s’està sacrificant per garantir la seguretat», va dir Kuleba.