Per a pilots ucraïnesos

EUA, sorpresa per l’oferta de Polònia de Mig-29 per a Ucraïna

El Govern polonès demanava a canvi F-16 nord-americans

EUA, sorpresa per l’oferta de Polònia de Mig-29 per a Ucraïna

Kacper Kempel

1
Es llegeix en minuts

Els Estats Units han expressat la seva sorpresa per l’anunci de Polònia que estava disposada a proporcionar els seus avions de combat Mig-29 a Ucraïna. «Que jo sàpiga, no ens ho havien consultat abans», ha declarat la subsecretària d’Estat per a Afers Polítics, Victoria Nuland, durant una audiència al Senat. «Crec que és un anunci sorpresa dels polonesos», va afegir.

Polònia havia informat aquest dimarts que posa a disposició de l’Exèrcit dels Estats Units de manera «gratuïta» tots els seus caces de combat Mig-29, uns 28, amb l’objectiu que puguin ser utilitzats per pilots ucraïnesos en el conflicte en curs que manté amb Rússia.

Notícies relacionades

El comunicat del Ministeri d’Afers Exteriors polonès afegia que els caces aniran «immediatament» a la base que els Estats Units disposen a la localitat alemanya de Ramstein i, a canvi, ha demanat a Washington que els faciliti «avions utilitzats amb les capacitats operatives corresponents».

Descartat per l’OTAN

«Polònia està a punt per establir immediatament les condicions de compra» d’aquests avions de substitució, que serien caces nord-americans F-16, segons han revelat fonts de l’Aliança. El text d’Exteriors també anima la resta de socis de l’OTAN a seguir l’exemple polonès. La decisió d’aquesta entrega per part de Polònia es fa a expenses de l’OTAN, que ja va descartar fa una setmana enviar qualsevol tipus d’avions de combat a Ucraïna per evitar que l’Aliança fos part del conflicte, tal com va expressar el seu secretari general, Jens Stoltenberg.