Atacs al periodisme

Heber López, cinquè periodista assassinat a Mèxic des de l’inici del 2022

  • El professional va ser tirotejat fins a la mort en un crim pel qual ja hi ha dos detinguts

Heber López, cinquè periodista assassinat a Mèxic des de l’inici del 2022

Twitter

2
Es llegeix en minuts
EFE

El periodista Heber López Vásquez, de 39 anys, va ser assassinat a trets aquest dijous al port de Salina Cruz, a l’estat d’Oaxaca, el sud de Mèxic, van informar familiars a EFE. El crim és el cinquè assassinat que hi ha a Mèxic contra periodistes des de l’1 de gener del 2022.

López Vásquez era director del portal Noticias Web i la seva mort va ser confirmada pel seu germà Irving López Vásquez, que també treballad de comunicador. Fins al moment es desconeix el mòbil del crim i, d’acord amb informes de la policia municipal de Salina Cruz, ja hi ha dues persones detingudes. Irving López Vásquez va dir que el seu germà «estava amb el seu fill quan va ser assassinat», mentre va exigir justícia pel seu crim.

En un comunicat, la Fiscalia General de l’estat d’Oaxaca (FGEO) va informar que investiga els dos detinguts «per la seva probable responsabilitat» en l’homicidi del periodista. Va relatar que després de l’agressió, els probables autors materials van emprendre la fugida, però que els policies municipals de Salina Cruz els van detenir i els van trobar una arma de foc.

López Vásquez va ser assassinat de cinc trets a la seva oficina, ubicada al centre de la ciutat, a prop de les 20.00 hores locals d’aquest dijous (02.00 GMT de divendres). El lloc es manté vigilat per agents de la Guàrdia Nacional i de l’Agència Estatal d’Investigacions (AEI). D’acord amb l’organització Artículo 19, el comunicador havia denunciat agressions en contra seu a aquesta organització l’any 2019.

Notícies relacionades

Dimarts passat, el governador d’Oaxaca, Alejandro Murat, va encapçalar una Taula de Seguretat a les instal·lacions militars d’Ixtepec per coordinar accions a fi de garantir la pau i la tranquil·litat a la regió. De gener del 2015 a desembre del 2021, la Defensoria dels Drets Humans del Poble d’Oaxaca (DDHPO) ha obert 288 investigacions derivades de queixes relacionades amb violacions als drets dels periodistes.

Mèxic, considerat el país més mortífer per a la premsa, viu una violència inèdita aquest inici del 2022 per l’assassinat d’almenys cinc periodistes, dos dels quals, a Tijuana, a la frontera amb els Estats Units. Diumenge es va registrar l’assassinat d’Ernesto Islas Flores a Tijuana, que va ser editor del portal Notiredes en aquesta ciutat fronterera i el pare i el tiet del qual són periodistes. Dimecres, el Govern mexicà va anunciar l’arrest de tres de presumptes implicats en l’assassinat de la periodista Lourdes Maldonado, del 23 de gener i la mort de la qual a Tijuana va desencadenar una mobilització nacional contra la violència cap a la premsa. L’assassinat de Maldonado va fer trontollar el país perquè el març del 2019 havia demanat protecció en públic al president, Andrés Manuel López Obrador, per un problema legal que tenia amb Jaime Bonilla, exgovernador de Baixa Califòrnia de l’oficialista Moviment Regeneració Nacional (Morena). Sense comptar encara el cas d’avui a Oaxaca, l’ONG Artículo 19 registra 149 periodistes assassinats per la seva tasca des del 2000, 29 dels quals, durant el mandat de López Obrador, que va començar el desembre del 2018. Després d’un crim el desembre del 2018 i 10 el 2019, el país va registrar set homicidis de comunicadors el 2020 i set més el 2021 i els quatre ocorreguts el gener del 2022.