La cocaïna adulterada que va matar 24 persones a l’Argentina contenia una droga per sedar elefants

  • L’opiaci que es va barrejar amb la cocaïna és 10.000 vegades més fort que la morfina i 100 vegades més que el fentanil.

  • La droga va circular per les barriades pobres de la perifèria de Buenos Aires, on proliferen petites bandes de narcotraficants

La cocaïna adulterada que va matar 24 persones a l’Argentina contenia una droga per sedar elefants

EFE / Juan Ignacio Roncoroni

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La paraula ‘carfentanil’ desconcerta a l’Argentina. Amb prou feines oculta els efectes d’aquesta substància: la seva potència és tan gran que s’utilitza per sedar elefants, rinoceronts o altres animals de grans dimensions. Com que es tracta d’un opiaci 10.000 vegades més fort que la morfina i 100 vegades més que el fentanil, el narcòtic sintètic d’on deriva, el seu ús està taxativament prohibit per a les persones. Aquest país acaba de fer la seva tràgica excepció. La cocaïna adulterada que va matar 24 persones i en va intoxicar greument 84 més a la perifèria de Buenos Aires, contenia ni més ni menys que aquest component fatal. Així ho van poder comprovar els pèrits de la Policia Científica de la Policia de la província de Buenos Aires. La constatació afegeix una nova capa d’espant a un drama social en què s’entrellaça la pobresa amb el creixement del narcotràfic.

Carlos Damin, cap de Toxicologia de l’Hospital Fernández de la ciutat de Buenos Aires va assegurar, per la seva banda, al diari La Nación que aquest derivat de la rosella o cascall «no s’utilitza» a l’Argentina  i «podria haver entrat il·legalment», en la seva «forma acabada», com a estupefaent, per ser «provat» al mercat de carrer de les drogues. El carfentanil, van afegir, circula al Canadà, els Estats Units i Mèxic com a substància de tall de l’heroïna i el fentanil, «per això probablement algú podria haver-lo portat en petites quantitats». Sol consignar-se que per les províncies del nord argentí, limítrofes amb Bolívia i el Paraguai, entren el 70% de les substàncies il·lícites.

Els episodis a l’anomenada Puerta 8, a la localitat de Tres de Febrero, contigua a la capital, van posar en relleu fins a quin punt l’anomenat ‘narco al detall’, com es coneix el petit negoci, s’ha expandit per les barriades més colpejades per una crisi econòmica de llarga durada.

¡Sigui quin sigui el verí que van afegir al verí, l’única realitat és que el narcotràfic es va consagrar el 2014 i a partir d’allà inicia etapes de constatació, expansió i enfortiment», va assenyalar la sociòloga Laura Etcharren, autora del llibre ‘Esperando Las Maras, estado embrionario en Argentina’. «La matriu subterrània del narcotràfic a l’Argentina es manté intacta. Els treballs reactius, indefectiblement viciats en el temps, habiliten noves línies criminals i nous mercats. L’entramat de dalt és cada vegada més complex. I el de baix (el narco al detall) es potencia. L’únic clar és que hi ha tres línies que des de fa temps avancen a l’Argentina en relació amb la síntesi i opiacis. Mexicana, xinesa i afganesa», va afegir l’especialista.

Creixement a les ciutats

Una enquesta de la Universitat Catòlica Argentina (UCA) realitzada a més de 5.680 llars representatives constata l’«augment significatiu» del narcotràfic i les pràctiques de consum «de substàncies psicoactives». El 23% de les llars a l’«Argentina urbana» van informar de la presència de venda o el tràfic de drogues en una illa, veïnat o barri en què estan ubicades.

El 35,7% de les llars de les sis regions més densament poblades de la principal província argentina, on resideixen el 44,3% de la població, estan sota el llindar de la pobresa. La regió central de l’Argentina, composta per la capital i les províncies de Buenos Aires, Santa Fe, Córdoba i Entre Ríos, concentren el 65% de la violència per narco al detall.

Notícies relacionades

Fins que van esclatar els episodis de la Puerta 8, les notícies luctuoses relacionades amb el narcotràfic es concentraven a Rosario, la ciutat natal de Leo Messi, a uns 400 quilòmetres de la capital. Allà, la disputa territorial entre faccions provoca la constant morts de joves i una creixent conflictivitat. Les bandes amenacen constantment fiscals, jutges i policies, molts dels quals, involucrats en la xarxa de negocis, segons els mitjans de premsa.

Joaquín Aquino, un ciutadà paraguaià conegut com El Paisa, és el principal detingut pel cas de la cocaïna adulterada. D’acord amb la premsa local, al ser interrogat pel jutge federal Juan Manuel Culotta, va dir que no li pertanyen més que les 5.000 dosis que la policia de Buenos Aires li va decomissar. La droga va ser «plantada» per forces de seguretat quan van entrar a casa seva a la localitat de José C. Paz. Aquino estava pròfug de la Justícia des de mitjans del 2020. L’havien detingut prèviament amb 1.500 dosis de cocaïna. 

Temes:

Argentina