Crisi sanitària

Els antivacunes de França, en ruta cap a París malgrat la prohibició del comboi

  • Els manifestants pretenen passar la nit a la capital francesa i participar dissabte en les marxes setmanals contra el passi de vacunació

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Els antivacunes de França continuen en ruta cap a París, malgrat que aquest dijous les autoritats van decidir prohibir els autodenominats ‘combois de la llibertat’. Milers de manifestants francesos segueixen el seu camí de la capital, on es preveu que arribin aquest divendres a la tarda.

Les protestes a França van començar dimecres, inspirades en les manifestacions dels camioners del Canadà. Els participants dels ‘combois de la llibertat’ francesos han partit en cotxe, caravana o vehicles compartits de ciutats com Niça, Baiona o Perpinyà.

«Estem decidits, però no som agressius; estem junts, ¡és meravellós!», va afirmar Olivier, un participant bretó, mentre sortia de Brest al volant del seu cotxe, acompanyat pel so de les botzines i per les banderes franceses que onejaven al vent.

Contra la vacunació obligatòria

Aquest moviment, que es va iniciar fa una setmana a les xarxes socials, s’ha presentat com el «següent pas», després de les protestes de carrer antigovernamentals, els ‘armilles grogues’ i, més recentment, els opositors a la vacunació –obligatòria per entrar en llocs públics. D’aquesta forma, segueixen el model dels camioners canadencs, que estan bloquejant les rutes principals entre el Canadà i els EUA i afectant l’economia.

«Si la gent es vol manifestar amb normalitat, ho pot fer. Si volen bloquejar el trànsit, intervindrem», va dir dijous a la nit el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, al canal de televisió LCI.

Malgrat les advertències de la policia francesa, que va prohibir el ‘comboi de la llibertat’ per «risc d’alteració de l’ordre públic», els manifestants esperen passar la nit a París i participar dissabte en les marxes setmanals contra el passi de vacunació que s’organitzen a la capital. En concret, reclamen l’eliminació de l’obligatorietat del certificat covid en llocs públics i de «totes les mesures de coacció o pressió vinculades a la vacunació», a més d’altres sobre el poder adquisitiu o el cost de l’energia.

Recolzament d’extrema dreta i esquerra radical

Algunes de les persones que participen en les protestes pretenen arribar a Brussel·les dilluns per arribar a una «convergència europea». No obstant, les autoritats belgues els han decidit prohibir l’entrada a la capital, ja que no hi han sol·licitat l’accés.

Notícies relacionades

Diversos candidats presidencials a França han donat el seu recolzament a aquest moviment, com Marine Le Pen i Eric Zemmour (representants de partits d’extrema dreta) o el partit d’esquerra radical La France Insoumise (LFI), que ha «animat» els seus militants a unir-se al moviment.

Dijous la prefectura de la policia francesa va prohibir l’autodenominat ‘comboi de la llibertat’ i va anunciar un «mecanisme específic [...] per evitar el bloqueig de les carreteres i per multar i detenir els qui infringeixin la prohibició». Els infractors poden ser condemnats a sis mesos de presó i 7.500 euros de multa.