Assassinats

Maten a trets un alcalde mexicà

  • El cos d’Enrique Velázquez va aparèixer amb marques de tortura i ferides de bala en una zona rural de Michoacán

Maten a trets un alcalde mexicà
1
Es llegeix en minuts
EFE

L’alcalde del municipi de Contepec, a l’estat mexicà de Michoacán (oest), Enrique Velázquez Orozco, va ser assassinat a trets aquest dilluns en una zona rural del lloc. La Fiscalia General de l’Estat (FGE) va informar que el cos de l’alcalde va ser trobat a les 15.29 hores (21.29 GMT) d’aquest dilluns, en un predi del poblat anomenat com El Jacal, pertanyent a Contepec, municipi que limita amb l’estat de Mèxic i el de Querétaro.

La consultora Etellekt, que registra la violència política a Mèxic, va dir que durant l’actual administració del president Andrés Manuel López Obrador, que va començar l’1 de desembre del 2018, han perdut la vida en atemptats 15 alcaldes i alcaldesses, incloent-hi l’assassinat d’aquest dia.

Familiars de Velázquez Orozco, que el 6 de juny del 2021 va guanyar l’alcaldia de Contepec encapçalat pel Partit Revolucionari Institucional (PRI), van informar a la FGE que el polític estava desaparegut des de dissabte passat, no obstant no havien denunciat el fet esperant que tornés a casa seva sa i estalvi.

Notícies relacionades

La FGE va precisar que el cos de la víctima presenta senyals de tortura i impactes d’arma de foc, per això el cadàver va ser enviat al Servei Medicoforense (Semefo), per a l’autòpsia de llei.

Personal de l’àrea de serveis pericials de la FGE van descobrir i van recollir casquets percudits i altres indicis que seran analitzats en un laboratori, per intentar identificar-lo a ell o els responsables del crim. Agents de la Guàrdia Nacional i de l’Exèrcit Mexicà s’han sumat a les investigacions de la FGE, a més, han desplegat una forta operació a la regió orient de Michoacán, on hi ha Contepec, on almenys cinc càrtels de la droga mantenen una cruenta lluita. Aquestes organitzacions criminals són els càrtels Jalisco Nueva Generación (CJNG), de Los Correa, de La Nueva Familia Michoacana, de la Familia Michoacana –antiga– i de Los Caballeros Templarios. Cal esmentar que, des del gener Michoacán suma un total de 225 assassinats d’homes i dones, la majoria relacionats amb el crim organitzat.