Sancions econòmiques

La Comissió Europea reté fons a Polònia per no pagar una multa

  • L’Executiu de la UE dedueix per primera vegada 14,5 milions d’euros a un Estat membre després del contenciós per una mina de lignit

La Comissió Europea reté fons a Polònia per no pagar una multa

GEERT VANDEN WIJNGAERT / POOL

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Comissió Europea ha activat aquest dimarts el procediment per deduir fons del pressupost comunitari assignats a Polònia, després que aquest país no hagi abonat la multa a què el va condemnar la justícia europea després de no tancar la mina de lignit de Turów. Aquesta serà la primera vegada que l’Executiu retingui fons a un Estat membre per no pagar una sanció.

La Comissió ha informat el Govern polonès que procedirà en 10 dies feiners amb la «retenció de pagaments per les multes degudes» sota el cas de la mina de lignit per al període entre el 20 de setembre del 2021 i el 19 d’octubre d’aquell mateix any, un total de 29 dies, va dir a Efe el portaveu comunitari de Pressupost, Balasz Ujvari.

La Comissió retindrà 14,5 milions d’euros de fons assignats a Polònia del pressupost comunitari, a raó de mig milió d’euros diari, tot i que la quantia de la multa ha continuat creixent des de l’octubre del 2021.

Diversos litigis entre Brussel·les i Varsòvia

«Al realitzar la compensació, la Comissió compleix la seva obligació legal de cobrar les sancions econòmiques imposades pel Tribunal de Justícia, d’acord amb la seva interlocutòria de 20 de setembre del 2021. Referent a això, la Comissió segueix les normes establertes al reglament financer, a falta de pagament per part de l’Estat membre», va incidir el portaveu comunitari.

Es tracta de la primera vegada en la història que la Comissió Europea arriba al punt de retenir fons a un país per no pagar una multa imposada per la justícia comunitària després de l’incompliment d’una sentència.

El cas de la mina de lignit és un dels litigis oberts entre Brussel·les i Varsòvia amb una multa pendent de pagament. Polònia també ha rebut de la Comissió una carta formal requerint-li el pagament d’una multa de 69 milions d’euros, després que Varsòvia no li comuniqués els seus plans per desmantellar el sistema de disciplina als seus magistrats que la justícia europea considera il·legal.

A l’espera del vistiplau del TJUE

D’altra banda, la Comissió manté també bloquejada l’entrega de fons de recuperació a Polònia –36.000 milions d’euros en total– fins que aquest país emprengui diverses reformes per garantir la independència del seu sistema judicial.

Notícies relacionades

La Comissió espera igualment que la justícia comunitària es pronunciï sobre la validesa d’un mecanisme que permetria no desemborsar fons del pressupost europeu a un país on es violin els principis de l’Estat de dret i fa mesos que prepara l’artilleria legal per activar aquest mecanisme contra Polònia. Aquest moviment encara no ha tingut lloc, ja que està pendent que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) es pronunciï el 16 de febrer sobre el recurs que van presentar Polònia i Hongria.

Respecte a la mina, la República Txeca i Polònia van arribar la setmana passada a un acord per posar fi al contenciós entorn d’aquesta polèmica zona d’explotació de lignit a la frontera entre els dos països, que inclou un pagament de 45 milions d’euros pels danys causats a diverses localitats txeques, la construcció d’una tanca subterrània per prevenir pèrdues d’aigües subterrànies i un terraplè contra el soroll. Quan Varsòvia faci efectiva la compensació, Praga retirarà la denúncia davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que li havia donat la raó i havia ordenat cautelarment el tancament de la mina.

Temes:

Polònia