AMP.- Albares viatja a Ucraïna en la seva aposta pel diàleg: «La guerra no la considero ni com a hipòtesi»

AMP.- Albares viatja a Ucraïna en la seva aposta pel diàleg: «La guerra no la considero ni com a hipòtesi»

EFE / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre defensa que no es pot «angoixar els espanyols» amb escenaris que no són sobre la taula

MADRID, 8 (EUROPA PRESS)

El ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, viatja aquest dimarts a Ucraïna per traslladar la solidaritat d’Espanya a aquest país davant el risc d’invasió per part de Rússia i per continuar explorant la via del diàleg per resoldre l’actual crisi.

Albares ha defensat que el seu viatge a Kíev, a invitació del seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba, amb qui es reunirà dimecres, s’emmarca en la «diplomàcia d’alta intensitat» que està tenint lloc en l’actualitat per desescalar la situació i en què «Espanya participa activament».

En aquest sentit, ha precisat que l’endemà es desplaçarà a Brussel·les, on té previstes dues trobades amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, i amb l’alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, a fi d’analitzar la crisi i «sumar esforços entre europeus i aliats».

«Ningú s’està preparant per a una guerra», ha recalcat el ministre d’Exteriors, que insisteix que la via per resoldre aquesta crisi és la de la diplomàcia, la distensió, el diàleg i la desescalada. Els esforços que s’estan fent són perquè sigui el diàleg el que «triomfi definitivament».

En aquest sentit, s’ha mostrat partidari de «no inquietar i angoixar els espanyols amb escenaris que no són a sobre de la taula», ja que tots els canals de diàleg possibles estan oberts. «La guerra no la contemplo ni com a hipòtesi», ha recalcat.

ESPANYA VOL FER SENTIR LA SEVA VEU

Fonts diplomàtiques reconeixen que la situació «és molt tensa i molt volàtil» i insisteixen que el que pugui passar a Ucraïna «també ens incumbeix» a Espanya, per això el Govern treballa perquè «se senti la veu d’Espanya amb força».

Així mateix, posen en relleu la unitat que fins ara han demostrat tots els membres de la UE, i també els integrants de l’OTAN, més enllà de «matisos» que venen motivats, segons les fonts, per la diferent mida dels països, la seva proximitat geogràfica amb Rússia o la dependència econòmica i sobretot energètica que tenen amb aquest país.

Notícies relacionades

«Que hi hagi matisos no és preocupant», insisteixen les fonts, mentre reconeixen que «Rússia preferiria tractar de manera bilateral amb cada país» en les circumstàncies actuals.

En aquest sentit, afirmen que si Moscou té algun dubte o suspicàcia respecte a l’OTAN o la UE les dues organitzacions estan disposades a dialogar per poder aclarir-lo, mentre han deixat clar que la presència de més de 100.000 soldats russos a la frontera amb Ucraïna no és acceptable atès que «no hi ha necessitat defensiva ni cap amenaça real» per a Rússia.