Crisi a Europa de l’Est

Polònia rep els primers soldats dels EUA per reforçar el flanc oriental de l’OTAN

  • El Pentàgon té previst enviar fins a 3.000 efectius que es desplegaran també a Alemanya i Romania 

  • Rússia es prepara per començar uns exercicis militars conjunts amb l’Exèrcit de Bielorússia

Polònia rep els primers soldats dels EUA per reforçar el flanc oriental de l’OTAN

REUTERS

1
Es llegeix en minuts

El trasllat de reforços nord-americans a Polònia, enviats per tranquil·litzar els aliats preocupats per les tensions russoucraïneses, ha començat. «Els primers militars van arribar a l’aeroport de Jesionka» (al sud-est), ha declarat el major Przemyslaw Lipczynski. Es tracta de soldats de la 82a divisió aerotransportada. L’oficial polonès ha assenyalat que «pròximament» arribarà el gruix dels 1.700 d’uniformats dels EUA.

Washington va anunciar dimecres l’enviament de 3.000 soldats addicionals a Europa de l’Est per defensar els països de l’OTAN «contra qualsevol agressió», enmig dels esforços diplomàtics per convèncer Rússia que retiri les tropes que té a la frontera amb Ucraïna. A més de Polònia, el contingent nord-americà de reforç es desplegarà també a Alemanya i Romania.

Reacció ràpida

Les noves tropes nord-americanes s’afegeixen als 8.500 efectius que continuen en estat d’alerta des de finals de gener i que estan preparats per ser desplegats en la força de reacció ràpida de l’OTAN en cas de necessitat.

Notícies relacionades

Rússia, per la seva banda, ha desplegat 130.000 soldats a la frontera amb Ucraïna des de fa mesos, cosa que per als occidentals és una mostra clara que hi ha un pla militar imminent. A més, aquesta setmana té previst iniciar unes maniobres conjuntes a Bielorússia. Avui ha arribat a l’aeròdrom de Brest, a la regió bielorussa limítrofa amb Ucraïna i Polònia, un esquadró de caces russos Su-25.

Els EUA asseguren que Rússia ha desplegat ja 5.000 soldats a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia, i estudia incrementar aquesta xifra fins als 30.000 homes, cosa que han desmentit les autoritats bielorusses. «La fantasia sobre una agressió militar des del territori de Bielorússia contra Ucraïna és simplement ridícula», va dir el ministre d’Exteriors bielorús, Vladímir Maké.