Tensió a Àsia

Corea del Nord llança el seu míssil més gran

  • El projectil va caure 800 quilòmetres més enllà del país, al Mar del Japó, després d’haver-se alçat fins als 2.000 quilòmetres

Corea del Nord llança el seu míssil més gran

Jung Yeon-je / AFP

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Mitja dotzena de llançaments de míssils havia encadenat Corea del Norte el gener sense que el món apartés la vista d’Ucraïna, així que aquest matí ha reclamat els focus amb un projectil de la prestatgeria superior del seu inventari. La mesura compleix la seva comesa: assegura els titulars que parlen del míssil més gran en tres anys però sense creuar el que el món entén com línies vermelles.  

Consisteix en un míssil d’abast mitjà, segons els càlculs de Corea del Sud i el Japó. El projectil va ser ejectat a trenc d’alba i va caure 800 quilòmetres més enllà, al Mar del Japó, després d’haver-se alçat fins als 2.000 quilòmetres. Amb la trajectòria vertical Pyongyang buscava provar l’autonomia de vol sense endinsar-se a la zona aèria dels veïns. Disparat en un angle horitzontal podria colpejar Guam, una illa del Pacífic que acull una base nord-americana. El precedent més pròxim és el llançament del míssil Hwansong-12 en aquells fragorosos dies del 2017 durant els que Pyongyang i Washington es creuaven amenaces de destrucció imminent.  

Notícies relacionades

El llançament dominical suposa una gran pas endavant després dels dos míssils hipersònics i els quatre de creuer de curt abast que havia sumat aquest mes. És lluny, no obstant, dels míssils de llarga distància amb presumpta capacitat per arribar a terra nord-americà i els assajos nuclears que descomponen sense remei el món. Sobre ells es va autoimposar una moratòria Kim Jong-un com a gest de bona voluntat les vigílies de la marató diplomàtica que el va asseure al costat de Donald Trump en dues cimeres i una breu trobada a la frontera coreana. Pyongyang ha insinuat els últims mesos que dona per conclosa la moratòria per l’estancament del procés però la seva ruptura efectiva tornaria el conflicte a un punt de difícil retorn i complicaria la tornada de les negociacions.

A la carpeta urgent dels EUA 

El recent frenesí és interpretat com una petició al president nord-americà, Joe Biden, que col·loqui Corea del Nord a la carpeta d’assumptes urgents. Biden s’ha mostrat disposat a reprendre el camí diplomàtic de Trump però les seves reiterades trucades han sigut desateses per Pyongyang, que ha aclarit que les negociacions són impossibles amb l’actual «política hostil nord-americana». Washington no ha aixecat ni una sola de les sancions que escanyen l’economia nord-coreana i dies enrere va impulsar l’aprovació d’un nou paquet de càstigs a l’ONU. Els llançaments de míssils també busquen influir en la política de Corea del Sud, que al març celebrarà les seves eleccions presidencials. Moon Jae-in, el principal defensor de l’acostament entre les dues Corees, deixarà la Casa Blava i Pyongyang es tem la tornada de la línia dura.