Crisi política

Els partits italians demanen a Mattarella que continuï com a president

Salvini, Renzi i Letta demanen també que Draghi continuï com a primer ministre

Els partits italians demanen a Mattarella que continuï com a president

PAOLO GIA / PRENSA DEL QUIRINAL

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Els partits italians apunten ja que l’actual president de la República, Sergio Mattarella, repeteixi en el càrrec, malgrat que ha deixat clar els últims mesos que es vol retirar, com a solució a la paràlisi que viu el país pel procés per renovar aquest lloc, cosa que està frenant també l’activitat del Govern.

«Els italians no es mereixen més dies de desconcert. Tinc la consciència tranquil·la, he fet nombroses propostes, totes d’alt nivell, totes rebutjades per l’esquerra. Defensem que Mattarella continuï al Quirinal (seu de la Direcció de l’Estat) i Mario Draghi al Govern», va escriure el líder de la ultradretana Lliga, Matteo Salvini.

«Mantenir Mattarella al Quirinal i Draghi al Govern és l’única manera de treure Itàlia d’aquesta bogeria extravagant i de la falta de lideratge polític», va escriure l’ex primer ministre, Matteo Renzi, a les xarxes socials.

El líder del progressista Partit Demòcrata (PD), Enrico Letta, va penjar una fotografia a Twitter en la que es podia llegir «Gràcies, president Mattarella», mentre que el de Forza Italia, Silvio Berlusconi, va dir en una nota que és l’únic que pot garantir la unitat.

Crítica de la ultradreta

No obstant, aquesta idea va ser criticada per la líder de l’ultradretà Germans d’Itàlia, Giorgia Meloni: «Em sorprendria que Mattarella acceptés, després d’haver rebutjat fermament i reiteradament aquesta hipòtesi», va remarcar a les xarxes.

L’opció de Mattarella pot posar fi al bloqueig actual que dura sis dies, doncs les coalicions de la dreta i de l’esquerra es mantenen distants des que va començar el procés parlamentari dilluns passat i no arriben a una entesa.

Divendres, després que la dreta s’estavellés al Parlament amb la candidatura de la presidenta del Senat, Maria Elisabetta Alberti Casellati –que va treure fins i tot menys vots que els que conformen l’aliança conservadora–, Salvini es va obrir que la màxima autoritat de l’Estat pogués ser una altra dona.

El líder del Moviment 5 Estrelles (M5S), Giuseppe Conte, també va recolzar aquesta idea, i un dels noms que va cobrar llavors força va ser el de l’actual cap dels serveis secrets del país, Elisabetta Belloni.

Poc després, la candidatura de Belloni va ser titllada d’«inacceptable» per l’ex primer ministre Matteo Renzi, que va avançar que el seu partit, Itàlia Viva, no la votarà, i també aquest dissabte el diputat de Forza Italia, Antonio Tajani, va reconèixer que la seva formació preferiria un perfil polític.

Notícies relacionades

La coalició de dretes, formada per Forza Italia i els ultradretans Germans d’Itàlia i Lliga, està vivint una crisi, després que divendres es desencadenessin acusacions per saber qui s’havia saltat la línia pactada i no havia donat suport a Casellati, i Forza Italia ha decidit actuar amb independència.

«La coalició de dretes com està no té sentit, hi ha moltes diferències. Hi ha d’haver una associació de partits de centredreta forta, que es distingeixi dels extremismes», va dir el diputat Osvaldo Napoli, membre del grup Coraggio Italia, el fundador del qual és Giovanni Toti, que va ser membre de Forza Italia.

Temes:

Itàlia