Tensió OTAN - Rússia

Ucraïna: el fang, la guerra cibernètica i els homenets verds que preveuen militars espanyols

  • Quatre factors per a un wargame amb opinions de tres experts uniformats

Ucraïna: el fang, la guerra cibernètica i els homenets verds que preveuen militars espanyols
5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El pas del temps, atacs cibernètics, extensió per mar i lluita híbrida són quatre elements en els quals coincideixen militars espanyols a l’hora de valorar els molts factors operatius que confluirien en una guerra més o menys oberta de Rússia i l’OTAN per Ucraïna.

Tres alts oficials i especialistes de les Forces Armades han ajudat amb les seves opinions a configurar aquest petit wargame, en els dies en què Occident i Rússia s’endinsen en una nova etapa de guerra, de moment, freda.

 1. Com menys hivern, més fang.

 1. Com menys hivern, més fang.Joe Biden li ha dit al president ucraïnès que Moscou atacarà al febrer. El temps corre contra Rússia en aquesta crisi. «Si volen fer alguna cosa al Donbass, han de fer-ho ja», creu un dels comandaments consultats. No només perquè cada dia que passa Ucraïna es fa més fort amb ajuda d’Occident: es refereix a l’aproximació del final de l’hivern, que no afavoreix a l’enorme desplegament militar a la frontera ucraïnesa. Una vegada més, l’hivern rus juga el seu paper, però aquesta vegada és el desglaç, i no el gel, el que juga contra qui hagi de moure’s.

Els vehicles cuirassats prefereixen el gel al fang. El Donbass –o vall del Donets– és una zona humida a la primavera, i –si Ucraïna aconsegueix inutilitzar les carreteres– un gran parc de vehicles pesants russos encallaria en enormes fangars, semblants als que al segle XX van atrapar els carros de la Wermacht.

Dels consultats, un discrepa amb un argument: Rússia ha desplegat carros i blindats, però també, i per al llot, gran quantitat de mitjans d’enginyers. A més, ha portat tancs T80 UM de les zones àrtiques, menys vulnerables davant el fang: no utilitzen motors dièsel –millors per al fred, en qualsevol cas, que els antics de gasolina–, sinó potents turbines de gas, com els helicòpters.

2. La guerra híbrida i les guerrilles

2. La guerra híbrida i les guerrilles«Qualsevol incident a Crimea, a l’estret de Kertx o al mar d’Azov podria proporcionar l’excusa que Putin necessita per continuar les seves ànsies expansionistes i ocupar la regió riberenca del mar d’Azov, i hi ha la possibilitat que no freni el seu avanç fins a arribar a Odessa», advertia en l’últim número dels Quaderns de Pensament Naval (Ministeri de Defensa, novembre del 2021) el tinent de Vaixell Javier Alonso López de Sabando.

La clau és l’«incident», l’espurna que justifiqui un atac formal o un de guerra híbrida. Els militars de l’OTAN desempolseguen aquest hivern el Defender’s Dilemma, manual de referència per entendre la guerra a «la zona grisa», la doctrina del qual atribueix Occident al cap d’Estat Major rus Valeri Gerasimov. Els seus plantejaments eren darrere del desplegament dels «homenets verds» –soldats sense logotips ni bandera– que van prendre Crimea el 2014.

Hi ha un altre plantejament no convencional, però de l’OTAN: Stay Behind (mantenir-se darrere). En una invasió russa cobrarien gran importància les guerrilles, «amb l’objectiu de fer impossible, o caríssima, la permanència de l’invasor», explica un general consultat. Aquesta font assenyala la tradició als països de frontera amb l’antiga URSS de l’entrenament en xarxes de resistència. Rússia és conscient de la seva importància. En lustres de sostinguda reducció de plantilles, les unitats d’Operacions Especials i de paramilitars són les úniques que s’han incrementat en efectius humans des de la caiguda del mur, el 1991, tant a Rússia com a Ucraïna.

Però ara a l’antic territori del Pacte de Varsòvia afecte a l’OTAN, el valor de la guerrilla s’enfoca des de la doctrina Stay Behind de la Aliança Atlàntica: deixar passar per força invasora i fuetejar-la amb una espessa xarxa de resistència, espionatge i assenyalament d’emplaçaments estratègics a càrrec de tropes d’operacions especials i col·laboradors civils. La xarxa seria preparada en vistes a una invasió. Per exemple, ara.

 3. Ciber Hiroshima.

3. Ciber Hiroshima.El cap de setmana passat, quan van cessar els trets entorn de les casernes a Ouagadougou, capital de Burkina Faso, grups de civils van sortir al carrer en recolzament dels colpistes. Residents espanyols refereixen a aquest diari que es veien insòlites banderes russes.

Va ser el mateix dia en què al veí Mali –també zona de combat europeu contra el gihadisme al Sahel– es va difondre un comunicat fake d’un govern malià «de transició» que trencava relacions diplomàtiques, econòmiques i militars amb França.

Totes les fonts militars consultades coincideixen a assenyalar la sospita sobre l’activitat de mercenaris de la firma russa Wagner a la zona. Le Monde va publicar aquesta setmana paraules del presumpte patró de Wagner, Evgeni Prigojine, pròxim a Vladímir Putin, saludant el cop d’Estat.

La desestabilització de missions de l’OTAN o els seus membres a l’Àfrica i l’Orient Mitjà podria formar part de la guerra híbrida. Però no és l’única amenaça invisible. En un article dels Quaderns de Pensament Naval (Ministeri de Defensa, juny del 2021), el capità de vaixell Enrique Cubeiro recorda que «són molts els analistes que han alertat sobre l’altíssima possibilitat d’un «ciber Hiroshima» o un «ciber Pearl Harbour». Ho apunta una de les fonts a l’avaluar possibles danys en rereguarda: empreses, serveis públics i entitats financeres occidentals víctimes d’aquesta extensió de la guerra lluny del Donbass. 

Sobre el potencial rus en un altre àmbit, l’electrònic, dona pistes la denúncia dels ministeris de Defensa de Noruega i Finlàndia recollida per Reuters el 18 de març del 2019, segons la qual Rússia va apagar el GPS en aquests dos països i a l’Àrtic durant unes maniobres de l’OTAN. 

4. No tot el mar és Negre.

4. No tot el mar és Negre.En el minut 01:00, el dit d’un marí prem un botó vermell. Un míssil Caliber emergeix de l’oceà, s’eleva al cel amb una estela blanca i s’estavella contra una balisa en una plana gelada de Sibèria.

Així mostra un vídeo de dos minuts que el Ministeri de Defensa rus va emetre el dia 20 passat a les xarxes socials el potencial del submarí Volkhov. I l’escena no es dona al mar Negre, sinó al mar del Japó.

És tota una advertència. Els militars consultats no consideren els mars Negre i d’Azov escenari naval únic d’un hipotètic conflicte directe o indirecte de l’OTAN amb Rússia per Ucraïna.

Notícies relacionades

Tot i que la flota russa del mar Negre reuneix 25.000 marins, set submarins, un grup amfibi, 25 barcos de guerra i 200 més auxiliars a les bases de Sebatòpol i Feodosya, els experts assenyalen el mapa de disposició de grups navals dels Estats Units aquest gener.

El mapa és eloqüent: davant les costes xineses, els grups de combat dels portaavions ‘Ronald Reagan’, ‘Carl Vinson’ i ‘Abraham Lincoln’, el Grup Expedicionari Naval Amèrica i el Grup Amfibi Essex; al Mediterrani Oriental, únicament el portaavions Harry S. Truman i el seu grup, en un desplegament dissuasori que inclou la fragata espanyola ‘Blas de Lezo’.