Medi ambient

Un jutge prohibeix sortir del Perú els directius de Repsol investigats per l’abocament de petroli

La Fiscalia investiga el director executiu de la petrolífera en «qualitat d’autor» i els altres quatre implicats com a «còmplices» en la presumpta comissió del delicte de contaminació ambiental

2
Es llegeix en minuts

Un jutge peruà va ordenar la prohibició de sortir del Perú durant 18 mesos quatre directius de la refineria La Pampilla, entre els quals el director executiu de Repsol al país, Jaime Fernández-Cuesta, com a part de la investigació que se segueix per la seva presumpta responsabilitat en un delicte de contaminació ambiental.

La decisió va ser anunciada pel jutge Romualdo Aguedo i també afecta el cap del Terminal Marítim 2 de La Pampilla, Renzo Tejada Mackenzie, i els gerents de Repsol al Perú per a Qualitat de Medi Ambient, Cecilia Posadas Jhong; i per a Producció, José Reyes Ruiz.

El magistrat, del Jutjat d’Investigació Preparatòria Transitori del Tribunal de Puente Piedra-Ventanilla, va acceptar una petició de la Fiscalia, que van assumir immediatament els quatre directius de Repsol, els advocats del qual van defensar que han col·laborat amb la Justícia i no tenien intenció de sortir del país.

En aquesta etapa preliminar de la investigació, la Fiscalia va considerar Fernández-Cuesta en «qualitat d’autor» i els altres quatre implicats com a «còmplices» en la presumpta comissió del delicte de contaminació ambiental.

El Ministeri Públic va recordar que el Codi Penal peruà estableix per a aquest delicte una condemna no menor de 4 anys i va destacar la necessitat que els imputats es mantinguin en territori nacional «per a l’aclariment dels fets».

Durant la lectura de la seva resolució, el jutge Aguedo va recordar que els advocats defensors dels investigats van expressar la seva «voluntat que no s’oposaven al requeriment fiscal» i que mantenien la seva intenció de col·laborar amb les investigacions.

Diligències preliminars

En aquest sentit, va afirmar que hi ha «raons plausibles» que els implicats «haurien comès el delicte pel qual se’ls està investigant», tot i que va remarcar que encara s’està en l’etapa de «diligències preliminars».

Després d’indicar que els elements de convicció que es tenen fins al moment generen «la sospita simple» per iniciar les diligències i evitar un «potencial perill de fuga», el jutge va defensar que l’impediment de sortida del país és «estrictament proporcional... davant l’interès de la societat en l’esbrinament de la veritat».

Pels fonaments exposats va decidir «declarar fundat el requeriment» d’impediment de sortida del país pel termini de 18 mesos i va ordenar que s’oficiï la resolució d’immediat a la Policia Judicial i la Superintendència de Migracions.

Notícies relacionades

La Fiscalia peruana va fer la sol·licitud com a part de les investigacions que segueixen després del vessament que es va produir el 15 de gener passat d’uns 6.000 barrils de combustible de la refineria La Pampilla al mar del port de Lima del Callao.

El vessament es va produir en coincidència amb l’arribada a les costes peruanes del tsunami causat per l’erupció volcànica a Tonga, cosa que va provocar un inusitat augment del nivell del mar en el moment en què el vaixell ‘Mare Doricum’ descarregava gairebé un milió de barrils a la refineria La Pampilla.