Violència

Un atac armat a Mèxic deixa cinc morts i un ferit

  • Un grup de delinqüents va assaltar la base de la policia comunitària d’una localitat al sud del país

Un atac armat a Mèxic deixa cinc morts i un ferit
2
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys cinc morts i un ferit va deixar aquest dimecres un atac armat de presumptes integrants d’un grup delictiu, que van atacar a trets la base de la policia comunitària a la comunitat de Buenavista de la Salud, municipi de Chilpancingo, a l’estat de Guerrero, el sud de Mèxic, van informar autoritats estatals. L’atac va passar durant dimecres al vespre i va tenir una durada de dues hores. Després van quedar camions i automòbils travessats a la carretera federal Mèxic-Acapulco, a més dels morts i ferits.

De manera extraoficial es va informar de la mort de dos policies de la policia comunitària, un cos de seguretat pública reconegut, de conformitat amb els sistemes normatius de les comunitats i pobles indígenes als estats de Guerrero, Morelos i Oaxaca. Un dels morts va ser Mario Zamora, que era comandant d’un grup d’autodefensa del seu poble, així com també militant de la Coordinadora Estatal de Treballadors de l’Educació de l’Estat de Guerrero (CETEG), que va resultar ferit en l’atac i va morir posteriorment.

Malgrat que els habitants van començar a demanar la intervenció de les autoritats no va ser fins a gairebé les 20.00 hores locals quan la Secretaria de Seguretat Pública de Guerrero va donar a conèixer que el personal de la Policia Estatal, l’Exèrcit Mexicà, la Secretaria de Marina, la Guàrdia Nacional i la Fiscalia General de l’Estat es van traslladar a la comunitat de Buenavista de la Salud. L’origen de la mobilització va ser una trucada d’auxili al número d’emergències, on s’advertia d’un enfrontament entre civils armats. «A l’atendre aquest report, un grup d’agents de la Policia Estatal, al transitar sobre la carretera federal Mèxic-Acapulco, van tenir contacte amb tres vehicles en què es traslladaven civils armats, que al notar la presència dels agents van iniciar una agressió armada», va indicar un comunicat de la Coordinació per a la Construcció de la Pau de l’estat de Guerrero. La nota va assenyalar que en aquests fets «van perdre la vida dos civils armats».

Notícies relacionades

Malgrat que la comunitat compta amb la presència de forces federals i estatals, la ciutadania tem que es pugui produir un nou enfrontament en les pròximes hores. El dirigent de la Unió de Pobles i Organitzacions de l’Estat de Guerrero (UPOEG), Bruno Plácido, va responsabilitzar el grup criminal Los Ardillos de l’atac armat, amb qui han mantingut una disputa durant anys pel tràfic de droga que els delinqüents fan per aquesta regió. El meridional estat de Guerrero ha sigut castigat els últims anys per grups de la delinqüència organitzada, que es dediquen al narcotràfic i l’extorsió i durant el 2021 l’estat va viure una forta onada de violència.

Mèxic va tenir el 2021 un altre any violent amb 33.308 homicidis dolosos i diferents matances que van assolar el país i el van tenyir de vermell, malgrat el lleuger descens de casos en comparació amb l’any anterior. Segons les dades oficials de la Secretaria de Seguretat i Protecció Ciutadana (SSPC), Mèxic va registrar 33.308 homicidis dolosos l’any passat, un 3,6% menys, en comparació amb els 34.554 assassinats del 2020.