Tensió a Àsia

Afirmen que Corea del Nord ha disparat dos míssils cap al mar del Japó

  • Nipons i sud-coreans denuncien els llançaments, una cosa que «vulnera la resolució de l’ONU»

Afirmen que Corea del Nord ha disparat dos míssils cap al mar del Japó

EFE

2
Es llegeix en minuts

Corea del Nord va disparar aquest dijous dos míssils balístics de curt abast cap a les aigües del mar del Japó, conegut a Corea com a mar de l’Est, segons va anunciar l’Exèrcit de Corea del Sud, en què seria ja el sisè llançament des de començament d’any. L’Estat Major Conjunt (JCS, segons les seves sigles en anglès) va detallar que el llançament es va produir al voltant de les 8.00 hores (hora local) des de la ciutat nord-oriental de Hamhung, a l’est central del país. «El nostre exèrcit està vigilant de prop els moviments relacionats amb Corea del Nord i manté una postura de preparació», va dir el JCS en un comunicat, tal com recull l’agència sud-coreana de notícies Yonhap.

Les autoritats de Corea del Sud van anunciar aquest mateix dimarts que el país nord-coreà havia fet un assaig amb dos míssils de creuer –l’última d’aquestes operacions va ser el setembre del 2021–, quan Pyongyang va assegurar haver llançat «un nou tipus de míssil de creuer de llarg abast». «Encara necessitem portar a terme una anàlisi detallada [dels llançaments]», van indicar fonts militars citades per l’agència sud-coreana de notícies Yonhap. «Vull dir que si aquests míssils fossin llançats cap al sud, els nostres sistemes de detecció i intercepció no tindrien problemes a l’hora d’enfrontar-s’hi», van afegir.

L’anterior llançament per part de Corea del Nord va tenir lloc el 17 de gener, quan Pyongyang va llançar dos míssils de curt abast cap a aigües del mar del Japó. Dies abans havia assegurat haver llançat míssils hipersònics. Pyongyang ha defensat «l’augment de la capacitat de defensa nacional», argumentant que «és un dret legítim d’un Estat sobirà», davant les recents sancions imposades pels Estats Units i l’estancament de les converses de cara a un acord per a la desnuclearització de la península de Corea.

Els Estats Units van anunciar sancions contra cinc ciutadans nord-coreans vinculats al programa armamentístic del país nord-coreà després que el règim de Kim Jong-un efectués llançaments de míssils.

Notícies relacionades

El primer ministre nipó, Fumio Kishida, va denunciar aquest dijous el llançament, afirmant que «a l’incloure míssils balístics és una vulneració a la resolució del Consell de Seguretat de l’ONU, cosa que denunciem i lamentem», va afirmar el primer ministre nipó als mitjans. El Govern nipó va declarar que estan recopilant la informació, tot i que de moment no s’han reportat danys a barcos o avions nipons, segons declaracions de Kishida a la premsa. Els míssils no van arribar a les aigües de la zona econòmica exclusiva del Japó, d’acord amb fonts de l’Executiu nipó citades per la cadena estatal NHK, per això Tòquio no considera que el test hagi suposat una amenaça per a la seva seguretat.

«Aquest és el sisè llançament», va emfatitzar el primer ministre nipó, fent referència a la sèrie de proves armamentístiques de Corea del Nord des de principi de mes, després que dimarts passat el règim disparés dos projectils aparentment de creuer més i després d’altres tests anteriors que van incloure míssils balístics i hipersònics.