Liderat per un portaavions dels EUA

Els vaixells espanyols participaran en l’exercici naval de l’OTAN al Mediterrani

  • En el ‘Neptú’ participaran els grups navals SNMG2 i SNMCMG2 de l’OTAN, segons ha confirmat un portaveu de l’Aliança Atlàntica

2
Es llegeix en minuts

Els vaixells de l’Armada que Espanya aporta a les forces navals de l’OTAN tenen previst participar en l’exercici naval ‘Neptú’ que l’Aliança Atlàntica realitzarà al mar Mediterrani liderat pel grup d’atac del portaavions nord-americà ‘USS Harry S. Truman’. El Pentàgon va anunciar aquesta setmana la realització d’aquest exercici «dissenyat per demostrar la capacitat de l’OTAN per integrar les capacitats d’atac marítim d’alt nivell». Malgrat que la seva execució tindrà lloc en plena crisi amb Rússia, l’exercici s’ha estat planejant des de l’any 2020, segons va explicar el portaveu del Pentàgon, John Kirby.

De fet, va revelar que la situació a la zona del Mar Negre i Ucraïna va fer que els aliats es plantegessin la conveniència de realitzar o no l’exercici, tot i que finalment es va decidir seguir endavant.

Tres vaixells espanyols

En el ‘Neptú’ participaran els grups navals SNMG2 i SNMCMG2 de l’OTAN, segons ha confirmat un portaveu de l’Aliança Atlàntica. Del primer forma part la fragata ‘Blas de Lezo’, mentre que el segon està liderat pel vaixell espanyol ‘Meteoro’ i integra també el caçamines ‘Sella’, que va sortir aquest mateix dimarts del port de Cartagena (Múrcia).

L’exercici estarà dirigit pel vicealmirall de la Marina dels Estats Units Eugene H. Black III, que actua com a comandant de la Força d’Atac de l’OTAN i també comandant de la Sisena Flota de la Marina.

Segons va explicar el portaveu del Pentàgon, el grup d’atac del portaavions ‘USS Harry S. Truman’ es col·locarà sota el control operatiu de l’OTAN i servirà com a peça central d’aquesta activitat «planificada des de fa molt temps» amb l’objectiu de «fomentar la capacitat dels aliats de l’OTAN per cooperar i integrar-se de manera efectiva».

Les Forces Navals Permanents estan sota el control del Comandament Marítim Aliat de l’OTAN (MARCOM per les seves sigles en anglès) i compostes pels Grups Marítims Permanents 1 i 2, i els Grups de Contramesures contra Mines de l’OTAN 1 i 2.

Actuar en cas de crisi

Notícies relacionades

Es tracta d’una força multinacional i integrada, en la qual Espanya participa periòdicament, que està contínuament disponible per realitzar tasques que van des de la participació en exercicis fins a la realització de missions de l’OTAN.

El portaveu de l’Aliança ha explicat que aquestes forces navals formen una capacitat de resposta immediata «altament capacitada» que pot realitzar una àmplia gamma de tasques, des d’exercicis fins a operacions. A més, l’OTAN hi podria recórrer en cas de crisi, sota decisió del Consell Atlàntic Nord.