Tensió a Europa

El Consell de Seguretat ucraïnès diu que «no hi ha motius per al pànic»

  • El director de l’organisme demana als mitjans de comunicació reduir la «retòrica bèl·lica»

  • El cap de la diplomàcia de la UE, Josep Borrell, afirma que no hi ha un sentiment d’«atac imminent»

ucrania-zelenski-reuters

ucrania-zelenski-reuters

2
Es llegeix en minuts

El secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d’Ucraïna, Oleksiy Danílov, ha afirmat aquest dilluns que «no hi ha motius per al pànic» malgrat la tensió a la frontera amb Rússia i ha demanat als mitjans reduir la «retòrica bèl·lica». «En el dia d’avui no hi ha cap motiu per al pànic i demanaria a tots que estiguin tranquils», ha dit Danílov en una roda de premsa al final d’una reunió extraordinària de l’organisme que ha convocat el president del país, Volodímir Zelenski.

Danílov ha insistit que Kíev és «plenament conscient» del que passa. «¿Si és difícil la situació? Sí, és difícil, però vull recordar-los que la situació és així des del 2014», ha asseverat. Amb tot, ha insistit que el Govern té el «control absolut» sobre els esdeveniments. «Només tenim un país, no l’entregarem a ningú i la victòria serà nostra», ha dit Danílov, que ha demanat rebaixar la «retòrica bèl·lica» en els mitjans de comunicació.

Les declaracions de Danílov es produeixen enmig d’altres missatges d’autoritats europees sobre l’absència de l’amenaça d’un «atac imminent» a Ucraïna per part de Rússia, malgrat el reforç militar rus a la frontera amb el país veí.

Èxode de diplomàtics

L’alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha afirmat que no hi ha sentiment d’«atac imminent» a Ucraïna després d’haver escoltat la participació del secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, en la reunió del Consell de ministres d’Exteriors comunitaris. «No, no crec que hi hagi res nou que pugui incrementar el sentiment de por sobre un atac imminent», ha dit Borrell en una roda de premsa al final de la trobada. Ha afegit, a més, que hi ha «acord complet» entre els Vint-i-set sobre que no és necessari prendre «mesures preventives» en aquesta situació.

Notícies relacionades

Danílov ha assenyalat avui respecte a això que «no s’observa» un èxode de personal diplomàtic estranger des d’Ucraïna i només tres ambaixades (els EUA, el Regne Unit i Austràlia) han anunciat la seva intenció de començar les evacuacions. «En el dia d’avui només tenim informació sobre tres ambaixades (que volen evacuar el seu personal), uns altres 49 països no ho fan».

D’altra banda, un 48,1% dels ucraïnesos creuen «bastant possible» una invasió militar russa, mentre que el 39,1% creuen que no hi haurà invasió, segons una enquesta publicada aquest dilluns. Els responsables de l’estudi han destacat que els percentatges són molt similars als de l’estudi realitzat a mitjans de desembre.

Temes:

Rússia Ucraïna