Doble demanda

La votació per eliminar l’avortament com a delicte a Colòmbia acaba en empat

  • Quatre magistrats del Tribunal Constitucional van recolzar la mesura, mentre que quatre més s’hi van oposar

colombia-mujeres-aborto

colombia-mujeres-aborto

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els magistrats del Tribunal Constitucional colombià van votar aquest dijous sobre si treure el delicte de l’avortament del Codi Penal i la decisió va quedar empatada, per tant, un nou conjutge haurà de decidir pròximament si es despenalitza o no. Quatre magistrats (Alberto Rojas, José F. Reyes, Antonio J. Lizarazo i Diana Fajardo) van votar a favor de la despenalització, mentre que Cristina Pardo, Paola Meneses, Gloria Ortiz i Jorge Ibañez van votar-hi en contra, segons va dir a EFE una font pròxima al tribunal.

L’alt tribunal també va elegir per sorteig els dos conjutges (jutges aliens a la Sala Plena formada per nou magistrats fixos nomenats pel Congrés) que hauran de desempatar les dues demandes de despenalització que debat el Tribunal. Es tracta, segons va avançar aquesta mateixa font, de Julio Andrés Ossa i Juan Carlos Henao, un exmagistrat del Constitucional conegut per ser de l’ala liberal i ponent d’una de les sentència més històriques d’aquest tribunal: la que afirmava que les parelles homosexuals constitueixen una família i obria la porta al matrimoni del mateix sexe. Es desconeix encara la data del pròxim debat o quan hi haurà una segona votació.

L’avortament a Colòmbia actualment només està permès en tres casos: quan està en risc la salut o la vida de la mare; quan és fruit de violació o incest, o si hi ha malformació del fetus, mentre que en la resta de casos està penat fins amb quatre anys i mig de presó.

El Tribunal Constitucional estudia dues demandes per treure l’avortament com a delicte del Codi Penal i despenalitzar-lo. No obstant, la qüestió es va veure dilatada al novembre quan, dos dies abans que vencessin els terminis perquè els magistrats prenguessin una decisió, un d’ells, Alejandro Linares, va demanar ser impedit per possible imparcialitat, després de fer unes declaracions a un mitjà de comunicació. El conjutge Hernando Yepes va decidir dijous al matí declarar-lo impedit, però els vuit magistrats restants van optar per seguir amb la votació, que finalment va quedar empatada.

Notícies relacionades

Des del moviment Causa Justa per l’Avortament, que agrupa més d’un centenar d’organitzacions feministes i de drets humans, repeteixen que «cada dia que passa sense eliminar el delicte de l’avortament del Codi Penal és una condemna per a les dones i nenes a Colòmbia». «Esperem que el tribunal sigui diligent, ràpid i eficaç amb aquesta decisió. No pot ser que es continuï dilatant una cosa tan transcendental que afecta la vida i la salut de les dones, la meitat de la població colombiana», van assegurar en un comunicat després de conèixer el resultat de la votació.

L’avortament és la quarta causa de mortalitat materna al país i es calcula que dels 400.000 que es fan a Colòmbia a l’any, menys del 10% són portats a terme en institucions sanitàries amb els controls deguts. A més, prop de 70 dones moren cada any per complicacions en l’avortament, segons un informe de Metges sense Fronteres (MSF) sobre la situació a Colòmbia.