Tensió Kíev-Moscou

El Parlament rus abordarà un possible reconeixement del Donbass

  • La proposta, impulsada pel bàndol comunista, compta amb el suport de dos grups parlamentaris més

Diputats de la Duma revisen el text del tractat START.

Diputats de la Duma revisen el text del tractat START. / ALEXANDER NATRUSKIN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president de la Duma o Cambra baixa del Parlament rus, Viatxeslav Volodin, va anunciar aquest divendres que els grups parlamentaris celebraran consultes sobre la proposta dels comunistes de reconèixer les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk de l’est d’Ucraïna. «En relació amb això, el correcte serà la celebració de consultes la setmana vinent amb els líders dels grups parlamentaris, per després debatre aquesta iniciativa al Consell de la Duma», va escriure Volodin al seu canal de Telegram.

Durant dijous el grup parlamentari comunista va presentar un projecte de resolució per sol·licitar oficialment al president de Rússia, Vladímir Putin, que reconegui les independències de les entitats separatistes prorusses. Volodin va indicar que la proposta comunista compta ja amb el suport de dos grups parlamentaris més, el de Rússia Justa i el de l’ultranacionalista Partit Liberal Democràtic, i va afegir que el partit oficialista, Rússia Unida, amb aclaparadora majoria en la Duma, també el preocupa la defensa dels ciutadans russos que viuen al Donbass. «Veiem que el president [d’Ucraïna, Volodímir] Zelenski fa cas omís dels Acords de Minsk [per a solucionar el conflicte]. L’OTAN vol ocupar Ucraïna. L’un i l’altre pot desembocar en una tragèdia. No ho podem permetre», va remarcar.

Segons el president de la Duma, l’únic que és clar és que «cal buscar una solució» per garantir la seguretat dels russos i dels seus compatriotes que viuen al Donbass, als quals Rússia ha repartit més de 600.000 passaports. La proposta comunista de reconèixer les entitats separatistes prorusses de l’est d’Ucraïna es produeix en moments de gran tensió internacional per l’acumulació de més de 100.000 militars russos al costat de les fronteres ucraïneses. Ucraïna, que compta amb el suport d’Occident, ha denunciat que Rússia es prepara per envair el seu territori.

Ultimàtum des de Washington

Per la seva banda, Rússia ha negat que tingui plans d’atacar el veí país i afirma que els desplaçaments de tropes dins del seu territori són un assumpte sobirà i només pretenen garantir la seguretat del país.

Notícies relacionades

El president dels Estats Units, Joe Biden, va advertir aquest dimecres que «serà un desastre per a Rússia» si finalment decideix envair Ucraïna i va reiterar les seves amenaces de fortes sancions econòmiques. El missatge del mandatari nord-americà al seu homòleg rus va ser contundent: «No ha vist mai sancions com les que he promès que s’imposaran si es mou» cap a Ucraïna, va apuntar Biden en roda de premsa.

Amb la tensió en el seu punt més alt, el ministre d’Afers Exteriors rus, Serguéi Lavrov, es reuneix aquest divendres a Ginebra amb el seu homòleg nord-americà, Antony Blinken. Segons va declarar dijous a Berlín el cap de la diplomàcia nord-americana, es viu un «moment de gran urgència per a Europa, per als Estats Units i per al món».