Eleccions presidencials a França

La Justícia francesa condemna l’ultra Zemmour a pagar una multa per insultar els immigrants

  • El candidat d’extrema dreta va ratllar els menors no acompanyats de «lladres», «assassins» i «violadors»

  • El Tribunal de París castiga el polític i polemista a pagar 10.000 euros pels delictes d’«injúria» i «complicitat en la provocació a l’odi»

La Justícia francesa condemna l’ultra Zemmour a pagar una multa per insultar els immigrants

CHRISTOPHE PETIT TESSON / EFE

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Un dels principals aspirants a l’Elisi ha sigut condemnat tres vegades per les seves declaracions racistes. El Tribunal de París va declarar culpable aquest dilluns el polemista Éric Zemmour dels delictes d’«injúria» i «complicitat en la provocació a l’odi» cap a les persones migrants. El candidat ultradretà haurà de pagar una multa de 10.000 euros per haver ratllat els menors estrangers no acompanyats de «lladres», «assassins» i «violadors».

Els magistrats van ratificar la pena exigida per la fiscalia, que va considerar que aquestes paraules «van sobrepassar els límits de la llibertat d’expressió». Aquest famós tertulià, i ara candidat a les presidencials a través del moviment Reconquesta, ja havia sigut condemnat en el passat dues vegades per aquesta mena de declaracions racistes. Després d’haver marcat els primers mesos de la campanya de les presidencials franceses d’abril, la candidatura d’aquest periodista i assagista xenòfob i ultranacionalista ha perdut manxa en els últims mesos al veure’s implicat en múltiples polèmiques, entre elles aquest judici celebrat al novembre: La sentència ha sigut pronunciada aquest migdia.

Els fets jutjats es remunten al 29 de setembre del 2020. En un plató de CNews, coneguda com la «Fox francesa» per la línia editorial molt conservadora, Zemmour va dir sobre els menors estrangers no acompanyats: «No tenen res a fer aquí. Són lladres, assassins i violadors, això és tot el que són. Els hem de reexpedir al seu país. (…) És una invasió permanent». A més del polemista, els jutges també van condemnar a una multa de 3.000 euros el director d’aquest mitjà polèmic, que forma part del grup Canal +.

«Darrere del projecte mediàtic, hi ha un projecte d’odi»

«Darrere del projecte mediàtic, hi ha un projecte d’odi»«És una sentència molt important (...). Darrere del projecte mediàtic, hi ha un projecte polític. Es tracta d’un projecte d’odi i que pretén estigmatitzar les persones en funció dels seus orígens, religió i raça, va destacar al sortir de l’audiència l’advocat Arié Alimi, que va formar part de l’acusació al representar a diverses associacions humanitàries, com SOS Racisme o la Lliga dels Drets de l’Home.

«La sort que li espera, i la rapidesa amb què se celebren aquestes audiències, no és la mateixa per a tot el món», es va queixar, en canvi, l’advocat de Zemmour, Olivier Pardo, qui va anunciar que recorreran la sentència. Malgrat presentar-se com un defensor de l’autoritat, el candidat ultra no va ser present durant l’anunci de la sentència. Va tenir el mateix comportament al llarg del judici. Després de la sentència de dilluns, l’assagista tornarà a ser jutjat dijous en procés en apel·lació per haver qüestionat crims contra la humanitat a la França col·laboracionista amb el nazisme. En concret, Zemmour va defensar l’octubre del 2019 en CNews que el mariscal Petain va salvar, en realitat, els jueus francesos.

Notícies relacionades

A més dels problemes amb la justícia, la candidatura de Zemmour s’ha vist esquitxada per nombroses polèmiques. El setmanari d’investigació Le Canard enchainé va destapar les vacances luxoses de Nadal de l’aspirant ultra, que va passar la Nit de Nadal al Ritz de París i la Nit de Cap d’Any en un hotel de cinc estrelles —el seu preu és de 1.000 euros la nit— amb la seva amant i assessora Sarah Knafo a l’illa de Saint-Martin, a les Estelles. Un gaudi poc coherent amb la imatge de dirigent populista i contra l’establishment que presumeix Zemmour. La setmana passada també va fer córrer rius de tinta en contra seu al criticar «l’obsessió d’inclusió» dels nens minusvàlids en el sistema educatiu convencional.

Després d’haver-se catapultat fins al 19% en intenció de vot al novembre, els últims sondejos només li pronostiquen entre l’11% i el 12%. La bombolla Zemmour està punxant pels seus errors.