Escàndols a Downing Street

Johnson posa en marxa una ofensiva per resistir en el càrrec

  • ‘Operatión Red Meat’ és el nom de l’ofensiva que inclou el desplegament de l’Exèrcit en el canal de la Mànega per combatre la immigració il·legal

  • Diversos membres de l’equip del primer ministre poden ser rellevats en l’operació de neteja ideat després dels escàndols de les festes

Johnson posa en marxa una ofensiva per resistir en el càrrec

HANNAH MCKAY

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson no té intenció de dimitir i prepara una campanya per recuperar el lideratge després dels escàndols de les festes a Downing Street durant la pandèmia. El primer ministre britànic ultima una bateria de mesures, molt del gust dels diputats conservadors, que tenen a les seves mans el mecanisme intern per cessar-lo. Però és dubtós que els ciutadans perdonin o oblidin. Un 40% dels simpatitzants de base del Partit Conservador creuen que Johnson ha de marxar.

La que ha sigut batejada com a ‘Operation Red Meat’ (operació Carn Vermella) inclou el desplegament de forces armades en el canal de la Mànega per combatre la immigració il·legal. Vaixells de la Royal Navy podrien reforçar la Border Force encarregada del control fronterer. La ministra de l’Interior, Priti Patel, va confirmar a la Cambra dels Comuns la petició al Ministeri de Defensa. El Govern britànic estaria en contacte amb les autoritats de Ghana i Rwanda per enviar a aquests països africans els estrangers que estan pendents que es resolgui la seva petició d’asil. Preguntat sobre el particular, un portaveu oficial de Johnson no va negar aquest extrem, sense entrar en matèria. «Òbviament no ajuda parlar d’unes discussions en marxa amb alguns països».

Altres mesures que Johnson planeja per al rentat d’imatge passarien per fer neteja a Downing Street cessant alguns membres del seu equip, així com la imposició de noves normes sobre el límit d’alcohol a consumir pel personal que hi treballa. En aquesta llista de bocs expiatoris hi hauria el seu secretari privat, Martin Reynolds, autor del correu convidant un centenar de persones a una festa al jardí el maig del 2020.

Asfixiar la BBC 

La campanya de blanqueig per salvar la ‘carn vermella’ de Johnson també apunta contra la BBC, acusada pels conservadors de ser tendenciosa i inclinar-se cap a l’esquerra. La ministra de Cultura, Nadine Dorries, ha advertit a Twitter que el sistema actual de pagament anual obligatori d’una quota per finançar la televisió pública acabarà el 2027. El model és actualment en procés de debat i revisió. El portaveu de Johnson va negar que l’anunci sigui un estratagema per desviar l’atenció de la precària situació que travessa el primer ministre. Johnson també avalua anunciar el final de totes les restriccions per la covid el pròxim 27 de gener a Anglaterra, una cosa que sens dubte complauria els ultraliberals conservadors, per a qui ha sigut sempre prioritària l’economia durant la pandèmia.

El ‘premier’, que des de dimecres passat havia desaparegut d’escena pel contagi d’un familiar, es va deixar veure per primera vegada corrent amb el seu gos, mentre algun membre del Govern feia la ronda de ràdios i televisions disculpant el cap. El ministre d’Educació, Nadhim Zahawi, va afirmar a la BBC que Johnson «sent el dolor» del públic per l’efecte que han fet les últimes revelacions. Va argumentar que el primer ministre és «humà» i ja ha demanat perdó pel seu «error» quan inadvertidament va participar en una festa el maig del 2020, que va confondre amb una trobada de feina. En defensa de Johnson, amb aquesta mateixa i innocent versió del succeït, va sortir també a la palestra la seva germana, Rachel, a l’emissora LBC. 

Nou incident

Notícies relacionades

La campanya per mantenir el primer ministre al lloc va topar amb una nova pedra al camí. Una altra al·legació d’haver-se saltat les normes. Johnson hauria assistit al comiat del que va ser el seu assessor de Defensa, el capità Steve Higham, poc abans del Nadal del 2020, període sota estrictes restriccions. Johnson hauria pronunciat fins i tot unes paraules.

Sue Gray és l’alta funcionària encarregada d’investigar festes, recepcions, esdeveniments i altres trobades jocosofestives ocorregudes a Downing Street i altres dependències ministerials. Gray ha de presentar les conclusions en els pròxims dies al seu cap, el primer ministre, qui no està obligat a publicar-les íntegrament.

Temes:

Boris Johnson