Denúncia a les xarxes

Escàndol al Marroc pels xantatges sexuals a alumnes a la universitat

  • La justícia condemna a dos anys de presó un professor per demanar sexe a una alumna a canvi de bones notes

  • Almenys sis professors més estan sent investigats per motius similars després d’una campanya de denúncia a les xarxes socials

Escàndol al Marroc pels xantatges sexuals a alumnes a la universitat

SHEREEN TALAAT

3
Es llegeix en minuts

Aquesta setmana un tribunal del Marroc ha condemnat a dos anys de presó un professor universitari que havia fet xantatge sexualment a una alumna a canvi de millorar les seves notes. El docent exercia a la Universitat de Settat, a 80 quilòmetres al sud de Casablanca, i amb ell hi ha quatre professors més del mateix centre que estan pendents de judici per motius similars.

La polèmica, coneguda al Marroc com a «sexe per bones notes», també afecta com a mínim dues universitats més del país i en els últims mesos cada vegada més estudiants han trencat el seu silenci per denunciar i mostrar la seva repulsa en vista dels casos d’assetjament. A les xarxes també s’ha iniciat una campanya sota el ‘hashtag’ #metoouniv en què més d’un centenar de persones han publicat el seu testimoni.

Aquesta condemna ha sigut dictada pel Tribunal d’Apel·lació de Settat i acusa el docent d’assetjament sexual i atemptat al pudor contra una dona per la força. Ha sigut la primera sentència contra un professor després que al mes de setembre l’escàndol esclatés a la universitat d’aquesta ciutat.

Missatges de telèfon

El detonant va ser la publicació d’una conversa de WhatsApp entre el professor del Departament d’Economia i una estudiant. L’alumna va assegurar que el docent li demanava tenir sexe amb ell a canvi de millorar les seves qualificacions en els exàmens, fins i tot d’assignatures que ell no exercia. Altres estudiants també van afirmar durant la investigació que rebien missatges del professor amb insinuacions.

Tot i que en l’últim moment la víctima va decidir retirar la denúncia, la fiscalia marroquina va tirar endavant amb el procés. Els altres quatre professors imputats del mateix centre pertanyen al Departament de Dret, també a les universitats de Tànger i Oujda hi ha dos docents que estan sent investigats.

Aquest primer cas va desencadenar la polèmica i també va provocar que les autoritats intervinguessin en la qüestió i comencessin una investigació, a més d’apartar de la seva tasca docent els professors implicats. També va animar altres estudiants d’universitats de tot el país a alçar la veu contra aquesta pràctica, que en moltes ocasions són conegudes però queden silenciades pel tabú sobre aquest tipus de temes al país.

Les estudiants trenquen el seu silenci

Una de les campanyes que va ajudar a visibilitzar l’assetjament sexual és la que va iniciar el col·lectiu Moroccan Outlaw 490 en les xarxes socials amb l’etiqueta #metoouniv. La directora de cine marroquí Sonia Terrab és una de les persones que fa anys va impulsar aquesta plataforma amb l’objectiu de tombar l’article 490 del Codi Penal que castiga les relacions sexuals fora del matrimoni.

Notícies relacionades

Terrab ha manifestat a EL PERIÓDICO la seva satisfacció per aquesta primera condemna: «La justícia marroquina ha d’animar les dones a denunciar perquè la seva veu es pugui seguir alliberant», ha afirmat. «Quan els joves no són capaços d’interposar una denúncia per la raó que sigui, la justícia ha de seguir el seu curs. Necessitem que el fiscal assumeixi aquests casos i sobretot lluitem per una justícia més justa, més encoratjadora, és a dir un espai més sa», ha dit l’activista.

Aquesta plataforma ha recollit anònimament més d’un centenar d’històries que després han publicat a les xarxes socials. Els testimonis no només apunten als professors universitaris, també d’escoles i instituts: «Tenia 17 anys [l’any passat] el professor de classes extres em va dir que m’estimava, em va tocar el cul i la cuixa una vegada, sempre parlava dels meus llavis... No vaig tenir el valor d’expressar-ho, ja que el respectava molt», afirma una de les víctimes, i afegeix: «Em fa fàstic, té 39 anys. El pitjor és que el seu germà [professor] també em va declarar el seu afecte a Instagram, parlant de tot el que estimava el meu cos. M’odio encara més per no haver reaccionat abans».