Canvi climàtic

Una onada de calor inèdita fueteja l’Argentina

  • El país es convertirà aquesta setmana en el focus més calent del planeta i Buenos Aires espera arribar fins als 42 graus

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els argentins han deposat les seves querelles polítiques per unir-se en una sola demanda: que plogui, i ben aviat. Més que una onada, el tsunami de calor que fueteja al país té escassos precedents i insinua un futur més preocupant com a conseqüència del canvi climàtic. La ciutat de Buenos Aires va ser un forn dimarts passat. Els 41,1 graus van convertir la capital argentina en una mena de nou Sahara, amb l’agreujant que bona part del dia 700.000 usuaris es van quedar sense energia elèctrica per un tall insòlit. L’única experiència meteorològica superior havia tingut lloc 62 anys enrere, quan es va arribar als 43,3 graus. Llavors se la va considerar una veritable anomalia que havia tingut com a antecedent aquell dia flamíger de 1906. Però aquelles excepcionalitats podrien convertir-se aviat en una regla de l’estiu en una ciutat amb poc espai verd, dominada per l’asfalt i el ciment malgrat que s’aixeca de cara al riu de La Plata. Un avançament del que podria arribar a ser la vida a Buenos Aires es coneixerà en les pròximes hores perquè s’han pronosticat 42 graus. «No és d’estranyar-se que l’Argentina pugui ser el racó més calorós del planeta durant algunes hores del dia dijous i divendres», va dir l’Organització Meteorològica Mundial (WMO).

La vida quotidiana s’ha alterat profundament en els espais urbans. Les persones eviten sortir al carrer o arrosseguen els seus peus empesos pesadament per les glopades d’aire calent. La WMO va advertir al seu torn sobre les conseqüències que aquestes circumstàncies tenen en la salut, el subministrament d’aigua i energia, i l’agricultura.

El Servei Meteorològic Nacional va informar que les altes temperatures, superiors als 40 graus, se sentiran durant els pròxims dies a les zones centre (a la província de Còrdova es van acariciar els 43 graus) i nord, on es registraran els nivells més alts de Sud-amèrica, juntament amb Colòmbia. L’Uruguai, el Paraguai i el Brasil van ser un altre dels focus més intensos.

Notícies relacionades

«No és l’onada de calor, és la desforestació». El mem ha circulat amb freqüència a les xarxes socials. La mateixa WMO ha recordat que l’inèdit escenari no és aliè al canvi climàtic. L’organisme, dependent de l’ONU, va citar una «Enquesta anual de percepció global» que realitza el Fòrum Econòmic Mundial i inclou un reconeixement de les mutacions que estan deixant les seves marques indelebles. «El clima extrem i la pèrdua de biodiversitat i el col·lapse dels ecosistemes es consideren 3 dels 10 principals riscos globals per gravetat en els pròxims 10 anys».

En aquest context, el Govern de l’Argentina va declarar dimecres passat l’«emergència ígnia» a tot el territori durant un any davant la «greu amenaça» que suposen els «incendis massius i reiterats». El Ministeri d’Ambient ha detectat tres focus preocupants a les províncies de Buenos Aires, San Luis (centre) i la patagònica Río Negro.