Debat electoral

Els calbs irrompen en les eleccions sud-coreanes

  •  El candidat del Partit Democràtic promet el tractament gratuït de l’alopècia a l’entreveure el pou de vots en els deu milions d’afectats del país

Els calbs irrompen en les eleccions sud-coreanes

Jezael Melgoza | Unsplash

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’alopècia ha irromput en unes eleccions de tediosos debats sobre les relacions amb els Estats Units i la Xina o si el revoltós veí del nord mereix pals o pastanagues. Corea del Sud discuteix aquests dies si la calvície mereix l’atenció de la seguretat social després de la promesa electoral d’un candidat que ha vist en aquests deu milions d’afectats un sac de vots. A les xarxes socials no escasseja l’entusiasme dels que s’havien sentit tossudament oblidats. «Estàs donant una nova esperança per primera vegada als calbs», en diu un. «T’implantarem a la Casa Blava», diu un altre amb referència a la seu presidencial.

No és la iniciativa d’un partit irrellevant que busca amb excentricitats els focus informatius. Ve de Lee Jae-myung, candidat del Partit Democràtic que governa el país i favorit per rellevar Moon Jae-in en les eleccions de març. Lee, de 56 anys i frondosa cabellera, s’havia definit com «el Bernie Sanders exitós» per la seva defensa de la renda mínima universal, els xecs generalitzats i un agressiu programa social davant la mesquineria dels conservadors. En aquest context s’expliquen les seves ajudes als alopècics i els dubtes de si se li n’ha anat la mà.

«Sisplau, digueu-nos els inconvenients dels vostres tractaments per evitar la caiguda del cabell i què hem d’incloure en les nostres polítiques», va comminar Lee la setmana passada. Un company de formació i membre del Comitè de Salut i Benestar va qualificar la calvície de «malaltia social». «No suposa un dolor físic, però l’estrès pot afectar les relacions socials i dificultar la recerca de feina o les cites», va afegir.

10 milions de calbs

La iniciativa neix en la bretxa entre aquests deu milions d’afectats que calcula el Govern i els 233.194 que es van sotmetre l’any passat a un tractament hospitalari. La raó, opina Lee, és la carestia que empeny els sud-coreans cap a remeis estrangers, medicines contra la pròstata o la capitulació. El partit va convidar recentment a joves d’entre 20 i 30 anys perquè parlessin dels seus problemes capil·lars i una dona va confessar que els 3.000 euros que costava el seu tractament de sis mesos la van obligar a triar entre la seva melena i el menjar dels seus dos fills.

Des de les files contràries s’al·ludeix al cost elefantíac per a les arques públiques i la urgència dubtosa. «Sembla una mesura necessària per als que estan preocupats per la pèrdua de cabell, però no és més que simple populisme», jutjava aquesta setmana un editorial del diari conservador Munhwa Ilbo. Els calbs sud-coreans són, no obstant, un segment social que ningú amb pretensions presidencials pot desatendre. Ahn Cheol-soo, candidat de l’opositor Partit Popular, ha titllat la proposta de Lee d’irresponsable però ha promès que rebaixarà els preus de les medicines i que invertirà en la investigació de nous tractaments.

Notícies relacionades

La calvície no ataca Corea del Sud amb especial virulència. Als homes asiàtics els sol arribar cap als 40 anys i afecta la meitat de la població, mentre que els europeus la pateixen una dècada abans i arriba al 80%. Però a cap home li revela més la seva aparença que al sud-coreà. Lidera la despesa per càpita en cremes facials i tres de cada quatre se sotmeten a algun tractament de bellesa, segons enquestes locals. La por d’un front ampli o una coroneta deserta explica l’entusiasme entre els més joves per les promeses de Lee. La iniciativa, de fet, havia sorgit a les files juvenils del partit.

La Comissió Nacional de Drets Humans va apressar fa tres anys a acabar amb la discriminació cap als calbs després que un home fos acomiadat per no voler portar perruquí. El tabú, no obstant, remet en els últims anys. Celebritats com l’actriu Go Eun-ah o el còmic Kim He-Min, tots dos en la trentena, han confessat recentment els seus implants de cabell. El cap rapat, en canvi, simbolitza el compromís amb una causa segons la tradició confuciana. Molts dissidents van passar pel barber durant la dictadura del segle passat i les cerimònies públiques d’afaitada han acompanyat manifestacions recents contra les càmeres de vídeos en banys públics, la construcció de plantes industrials, els escuts antimíssils nord-americans o la corrupció governamental.

Temes:

Corea del Sud